Predsjednik Europskog povjerenstva Jean-Claude Juncker nije zabrinut da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije otvorio vrata za nova napuštanja ove europske asocijacije "jer će Brexit pokazati da to nije dobra ideja". Najavio je i da će EU dobiti nove članice.

U intervjuu za Bild am Sonntag, on je istaknuo da "će britanski izlazak svima pokazati da to nije dobra ideja".

- Naprotiv! Ostale države će se ponovo zaljubiti jedna u drugu i obnoviti zavjete dane EU - dodao je on.

Juncker se sprema za veliki susret 27 država članica Unije narednog tjedna u Rimu gdje će se obilježiti 60 godina ovog europskog saveza. Očekuje se i da će čelnici država - članica EU potvrditi da je "Europa naša zajednička budućnost".

U razgovoru za Bild naglasio je i da se Velika Britanija mora navići da je EU tretira kao ne-članicu ovog saveza.

- Nema napola članstva. To nije moguće. U Europi mi jedemo ono što je na stolu ili uopće ne sjedamo za stol - rekao je.

Juncker je istaknuo da će se Unija dalje širiti, da će biti prijema novih članica, ali ne do isteka njegovog mandata 2019. godine.

- To je zato jer ni jedna od država - kandidata za ulazak u EU još nije ispunila sve uvjete - precizirao je predsjednik Europske komisije.

EU trenutno vodi pregovore o proširenju samo s balkanskim državama i u tom procesu najdalje je odmakla Crna Gora. Kosovo je na kraju reda, s potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji s EU. BiH je ispred njega s predanom aplikacijom za status kandidata, a Makedonija bi uskoro mogla obilježiti desetljeće kako čeka da joj se kandidatski status odobri.