Ukrajinska bivša premijerka Julija Timošenko najavila je u srijedu da će se kandidirati za predsjedničke izbore koji će se održati u proljeće 2019. godine.

Timošenko, koja je služila dva premijerska mandata od 2005. do 2010. najavila je da će svoju kampanju voditi pod geslom “novi smjer za Ukrajinu”.

Riječ je o trećem pokušaju 57-godišnje bivše premijerke da se natječe za predsjedničku dužnost, nakon izbora 2010. te 2014.

Sadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nije objavio hoće li se ponovno kandidirati za izbore zakazane za ožujak, prenosi Hina.

Njegova je popularnost znatno pala zadnjih mjeseci, a Timošenko vodi prema rezultatima anketa.

Podsjetimo, Julija Timošenko služila je kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine.

Ona je bila jedna od ključnih osoba "narančaste revolucije" 2004, a osuđena je, jer je, kada je bila premijerka, zaključila s Rusijom nepovoljan sporazum o snabdijevanju Ukrajine gasom.

Timošenkova je tada optuživala predsjednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se oslobodio svog glavnog političkog rivala.

Godine 2012. Timošenkovoj je počelo suđenje po novoj optužnici kojom se tereti za zloupotrebu javnih fondova tijekom 1997-1998. u vrijeme, kada je bila direktorica kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, kao i za utaju poreza, zbog čega joj prijeti kazna i do 12 godina zatvora.

Na Zapadu je ocijenjeno da je suđenje Juliji Timošenko politički motivirano.