Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je u utorak u Sarajevu kako su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine puno lošiji nego što bi trebali biti te je istaknuo kako odgovornost za to snose politički vrhovi obiju država.

BiH je naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost, a ne nedostatak. Na žalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti, kazao je Josipović novinarima.

On je u Sarajevo stigao kako bi kao gost na sveučilištu u tom gradu održao predavanje o kaznenoj odgovornosti za ratne zločine.
 
U tom je kontekstu spomenuo kao postupci poput onoga vlade Republike Srpske koja je nedavno osnovala povjerenstva sa zadaćom da ponovno istražuju činjenice o ratnim zločinima na području Srebrenice i Sarajeva ne mogu promijeniti povijest, ali mogu zakomplicirati odnose.

Istaknuo je kako su bitne činjenice o ratu u BiH već ustanovljene i presudama međunarodnih sudova, a te presude nije pametno osporavati jer je kažnjavanje počinitelja ratnih zločina imperativ.

(Hina)