Josip Mlakić svako jutro odlazi na posao u obližnju tvornicu u svom rodnom Uskoplju u srednjoj Bosni. Ovaj strojarski inženjer navlači plavu kutu, u džepu mu je uvijek neki alat, radi matematičke proračune, a povratak kući znači sjedanje za tipkovnicu i pisanje novih scenarija. Mlakić u intervjuu za Večernji list kaže kako postoje stvari koje su za današnju BiH, potonulu u političku buku i bijes, na neki način senzacija.

– Senzacija je dokumentarni film “Nema ali” nastao prema tekstu 34-godišnjeg povjesničara Harisa Jusufovića, o zločinima nad civilima koje su počinili pripadnici jedinica Armije BiH u Sarajevu. Redatelj filma je Faruk Sokolović. Senzacija je kada čelnik bilo koje “sarajevske” političke stranke dođe pokloniti se hrvatskim žrtvama iz proteklog rata. A koja bi tek senzacija bila kada bi netko na FTV-u, gluho bilo, u pozitivnom kontekstu spomenuo riječ Hrvat. To bi bila senzacija nad senzacijama, kaže Malkić.

Smatra i da će dio preostalih Hrvata napustiti BiH u potrazi za boljim životom, odnosno više više će to biti bijeg od onoga u što se BiH pretvorila…