Trinaest osoba je poginulo, a za još 20 se traga nakon eksplozije u rudniku uglja u Kini, javili su državni mediji, prenosi BBC.

Eksplozija plina se dogodila u ponedjeljak ujutro u privatnom rudniku Jinshangou u jugozapadnoj regiji Chongqing, prenosi kineska agencija Xinhua. I dalje se pokušava doći do 20 rudara, za koje se vjeruje da su zarobljeni.

Nesreće u rudnicima su česte u Kini, uprkos naporima da se poboljša sigurnost. U siječnju su četiri rudara spašena iz srušenog rudnika gipsa u provinciji Shandong, nakon što su 36 dana bili zarobljeni pod zemljom, a vlasnik rudnika se ubrzo ubio nakon nesreće.

"Mi i dalje radimo sve kako bismo pronašli 20 nestalih rudara i radit ćemo sve što je u našoj moći dok postoji tračak nade", rekao je zamjenik gradonačelnika Chongqing Ma Huaping nakon eksplozije.

Dva muškarca su prijavila da su iz rudnika izašli nepovrijeđeni. Lokalne vlasti su naredile istragu o incidentu i da se manji rudnici uglja u regiji privremeno zatvore.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač uglja, a rudnik Jinshangou je licenciran za proizvodnju 60.000 tona uglja godišnje.