Broj poginulih u samoubilačkom napadu na kabulski ured Amrullaha Saleha, potpredsjedničkog kandidata koji se na rujanskim izborima zajedno natječe s aktualnim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, porastao je na 20 ljudi uz 50 ranjenih, priopćili su dužnosnici u ponedjeljak.

Saleh, bivši čelnik obavještajne službe i sigurnosni savjetnik, lakše je ranjen u jučerašnjem napadu na urede njegove stranke Zeleni trendovi u centru Kabula.

Nijedna skupina nije do sada preuzela odgovornost za napad, koji se dogodio na početku službene predizborne kampanje za predsjedničke izbore zakazane za 28.  rujan.

Zalmay Khalilzad, afganistansko-američki diplomatski veteran koji predvodi američku stranu u mirovnim pregovorima s talibanima, osudio je jučerašnji napad i izjavio da počinitelji moraju biti privedeni pravdi.

''Napad na prostorije stranke Amrullaha Saleha groteskni je i očigledan čin terorizma'', napisao je on na Twitteru.

''Već odgađani dva puta u ovoj godini, izbori će se vjerojatno pokazati kao težak organizacijski i sigurnosni test za Ghanijevu vladu, koja je došla na vlast u 2014.

Jučerašnji napad pojačao je nervozu u Kabulu, gdje vlada zabrinutost zbog kaotičnih izbornih priprema i neizvjesnost oko buduće američke vojne podrške afganistanskoj vladi.

Američki diplomati pregovaraju s talibanima mjesecima u pokušaju da dogovore vremenski okvir za povlačenje stranih snaga u zamjenu za sigurnosne garancije. Očekuje se da se pregovori nastave početkom narednog mjeseca, u jeku pojačanih nadanja da su dvije strane blizu sporazuma.

Ghani je izjavio u nedjelju da je mir nadohvat ruke, ali je do sada bio isključen iz pregovora zbog talibanskog odbijanja da pregovaraju s vladom koju smatraju "marionetskim" režimom koji su postavili stranci.

Bombaš samoubojica u automobilu nakrcanom eksplozivima raznio se kod kontrolnog punkta na ulazu u sjedište Salehove stranke u nedjelju navečer, otvarajući put trojici ostalih napadača da uđu u četverokatnu uredsku zgradu, prenosi Reuters.