Kina je ponudila avione i trajekte pacifičkoj otočnoj državi Kiribati u zamjenu za povlačenje priznanja Tajvana, rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova danas pošto je time izgubio još jednog saveznika zbog kineskog pritiska.

Solomonski Otoci su samo nekoliko dana prije također povukli priznanje Tajvana, pa je potez Kiribatija novi udarac predsjednici Tsai Ing-wen, uoči izbora u siječnju.

Kiribati su sedma država koja je prekinula diplomatske veze s Tajvanom od kada je Tsai Ing-Wen postala predsjednica 2016., nakon što su to već učinile Burkina Faso, Dominikanska Republika, Sveti Tome i Principe, Panama, Salvador i Solomonski Otoci.

Ministar: "Kina pokušava manipulirati javno mnijenje u Tajvanu"

Tajvan je prekinuo diplomatske veze s Kiribatijem te će smjesta zatvoriti svoje veleposlanstvo, rekao je ministar vanjskih poslova Joseph Wu novinarima u Tajvanu.

"Prema informacijama koje smo dobili, kineska vlada je već obećala pružiti sva sredstva za nabavu nekoliko zrakoplova i komercijalnih trajekata, tako namamivši Kiribate da zamjene diplomatske veze", dodao je.

Kina pokušava "suzbiti i smanjiti međunarodnu prisutnost Tajvana" i "ultimativno uništiti tajvanski suverenitet", dodao je Wu.

"Potpuno je jasno da kineska vlada, stvaranjem tih diplomatskih incidenata, pokušava manipulirati javno mnijenje u Tajvanu, utjecati na nadolazeće predsjedničke i parlamentarne izbore u Tajvanu te potkopati njegove demokratske procese", zaključio je tajvanski ministar vanjskih poslova.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija

Na Tajvan, kojega je službeni naziv Republika Kina, pobjegli su 1949. pristaše nacionalističkog Kuomintanga pod vodstvom Čang Kaj Šeka, nakon što su ih Maovi komunisti porazili u građanskom ratu.

Tajvan, veliki američki saveznik, zauzimao je kinesko mjesto u UN-u do 1971., a Kina ga smatra integralnim dijelom svog teritorija te je kineski predsjednik Xi Jinping najavio da će do 2049. riješiti tajvansko pitanje.

Republiku Kinu (Tajvan) priznaje samo 15 država, od kojih je najvažniji  Vatikan.

Države koje priznaju Republiku Kinu nemaju diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom, odnosno obratno, pa tako Tajvan službeno nema diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama.