• Još 48 sati: Kako će članovi Predsjedništva BiH odgovoriti na upit iz Haaga?
  • Još 48 sati: Kako će članovi Predsjedništva BiH odgovoriti na upit iz Haaga?
Pismo koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud pravde u Hagu, datirano je na 24. veljače 2017. i adresirano je na srpskog člana Mladena Ivanića, predsjedavajućeg, te bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

U pismu se traži pojašnjenje od sve trojice članova Predsjedništva BiH vezano za legitimaciju Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim Sudom, a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. godine.

Podsjećamo, zahtjev je podnesen 23. veljače.

U pismu se, kako prenosi Dnevni avaz, Međunarodnog suda pravde navodi se kako su ovom Sudu u vezi s osporavanjem legitimiteta pisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i to 13. srpnja 2016., te ministar vanjskih poslova 3. veljače 2017. godine.

U pismu koje potpisuje registar Međunarodnog suda pravde u Haagu Philippe Couvreur, navodi se kako se odgovor od članova Predsjedništva BiH očekuje do 2. ožujka ove godine.

U pismu se također obavještavaju članovi Predsjedništva da je zahtjev za reviziju presude primljen na registru Suda.

Međutim, kako se navodi, na registru su 13. srpnja 2016. i 3. veljače 2017. godine zaprimljena su i pisma Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

"U tim pismima gospodin Ivanić i gospodin Crnadak dali su svoje poglede na moguće popunjavanje zahtjeva za reviziju presude. Obojica su pojasnili " da nema odluke o reviziji presude prihvaćene od strane Predsjedništva BiH", niti odluke o davanju mandata Sakibu Softiću ili nekome drugom", navodi se u pismu Suda.