Američka farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson planira započeti klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva za koronavirus u rujnu, a za hitne slučajeve ono bi moglo biti spremno već početkom 2021., stoji u priopćenju tvrtke.

J&J na cjepivu radi od siječnja, a ugovor je potpisao s Agencijom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA). Njime se obvezao proizvesti više od milijardu doza cjepiva, prenose američki mediji.

U razvoju cjepiva za koronavirus tvrtka koristi istu tehnologiju koja je omogućila razvoj i eksperimentalno cjepivo protiv ebole, prenosi Hina.

Johnson & Johnson i BARDA će za financiranje istraživanja čiji je cilj pronalazak cjepiva i za klinička ispitivanja izdvojiti milijardu dolara.

"Svijet je suočen s hitnom javnozdravstvenom krizom, a mi kanimo pridonijeti tomu da cjepivo protiv Covida-19 bude globalno dostupno u najkraćemu mogućem roku," rekao je predsjednik i direktor tvrtke Johnson & Johnson, Alex Gorsky.

Tvrtka namjerava proširiti svoje globalne proizvodne kapacitete kako bi proizvodnja cjepiva, ako bude odobrena, započela što ranije. Za proces razvoja, testiranja, ishođenja odobrenja i proizvodnjd nekog cjepiva u prosjeku mora proći oko 18 mjeseci, no Johnson & Johnson će ga možda uspjeti proizvesti i na tržište plasirati znatno brže.

J&J nije jedina tvrtka koja radi na razvoju cjepiva dok se pandemija Covida-19 svijetom širi poput velikih požara.

Američka biotehnička tvrtka Moderna Inc. u veljači je vladi isporučila cjepivo namijenjeno testiranju, a prve su doze testirane na dobrovoljcima ranije ovog mjeseca, podaci su američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, navodi Hina.