Gradonačelnik Jeruzalema ukinuo je plan oporezivanja crkava, ublažavajući krizu koja je dovela do trodnevnog zatvaranja crkve Svetog groba. 

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navodi u objavi da su on i gradonačelnik Nir Barkat oformili tim koji bi formulirao rješenje problema. Tim će pregovarati sa crkvenim dužnosnicima. Nije bilo reakcije crkvenih dužnosnika.  Barkat je kazao da se porezi odnose samo na komercijalnu imovinu crkve, ali ne zgrade i mjesta molitve.

Crkveni dužnosnici tvrde, međutim, da je time prekršen dugogodišnji sporazum o razumijevanju.  U znak prosvjeda u nedjelju  je zatvorena Crkva Svetog groba, gdje je, kako kršćani vjeruju, Krist bio raspet i nakon toga je uskrsnuo. Gradonačelnik Birkat izjavio je danas za Associated Press kako želi da pregovara "na pravi način".

Dodao je da u pregovorima o rješenju problema sudjeluje i  treća strana, ali je odbio otkriti tko je treća strana. Čelnici katoličke, pravoslavne i ostalih kršćanskih crkava u nedjelju su zatvorili Crkvu Svetog groba kako bi prosvjedovali protiv Barkatove odluke o obavezi plaćanja poreza. Barkat tvrdi da je njegova odluka u skladu s uobičajenom praksom širom svijeta.