U Jemenu je sinoć vladao potpuni politički kaos nakon ostavke vlade i predsjednika. Predsjednikovu ostavku parlament nije prihvatio i sazvao je izvanrednu sjednicu za danas ujutro.

Razlog ostavke jemenskog premijera je neslaganje s predsjednikom zemlje koji je činio ustupke šijitskim pobunjenicima.

Šijitski pobunjenici Houthi u rujnu su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Sane jer žele imati više utjecaja u državnim institucijama i osporavaju plan Ustava koji predviđa da Jemen bude savezna država od šest regija.
 


U srijedu su predsjednik Jemena Abd Rabbo Mansour Hadi i šijitski pobunjenici Houthi zaključili sporazum o izlasku iz krize, prema kojem su se Houthi obvezali napustiti palaču u koju su ušli u utorak i zaplijenili velike količine naoružanja i vojne opreme, te da će osloboditi direktora Hadijeva ureda otetog u subotu. U zamjenu, predviđen je amandman na nacrt ustava kojemu se protive i Houthi i sve političke stranke koje nemaju predstavnike u državnim institucijama, te će dobiti pravo predstavljanja u tim institucijama. Bez obzira na te ustupke Houthi se nisu povukli i nisu oslobodili šefa predsjednikova ureda.

UN-ov izaslanik Jamal Benomar stigao je jučer u Sanu nakon što je u nasilju ubijeno najmanje 35 osoba i 94 su ranjeno. On se sastao s predstavnicima političkih snaga te zemlje. Benomar je pozvao sve strane da mirnim putem riješe razlike.

HRT