Nije bitno je li riječ o prvoj jutarnjoj ili pak onoj nakon ručka, dobra je kava uvijek dobrodošla, piše gastro.hr.

Vruća, mirisna i tako jednostavna ponekad je upravo ona ta koja nas diže iz kreveta i daje nam snagu da radni dan privedemo kraju. Ipak, dosade li vam ikada jednostavni okusi koje kava daje, posegnite za onim nešto drugačijima. Tek žličica omiljenog začina može je učiniti sjajnim napitkom čak i za one koji nisu pretjerani ljubitelji.

Zaboravite na šećer i svoju kavu začinite medom. Dat će joj nježnu, ali upečatljivu aromu od koje ćete se teško odvojiti. Med bi baš mogao postati vaš stalan saveznik u jutarnjim uživanjima uz toplu šalicu.

Kokosovo ulje postalo je popularno nezamislivom brzinom. U posljednje se vrijeme dodaje cijelom nizu jela, a dodate li samo jednu žličicu svojoj kavi dobit ćete bogati okus koji iza svakog gutljaja ostavlja fine kokos arome.

Da je čokolada sjajan dodatak svakom jelu i napitku nije potrebno naglašavati.

Ovaj ste trik vjerojatno već i sami isprobali, no nije na odmet spomenuti ga. U šalicu kave ubacite kockicu čokolade, pustite da se otopi pa zasladite dan na najbolji mogući način. U slučaju da vam je čokolada ipak preslatka jer svoju kavu volite jaku i gorku, sjajan dodatak bit će kakao u prahu. Umiješajte pola žličice u šalicu kave, a dodati možete i prstohvat cimeta.

Upravo cimet, anis ili klinčić možete upotrijebiti već pri mljevenju kave. Ubacite ih u mlinac sa zrnima pa uživajte u divnim, bogatim mirisima koji će ispuniti vašu kuhinju. Puniji okus kave postići ćete, ni više ni manje, dodavanjem maslaca. Osim toga, vaša će kava poprimiti kremastiju teksturu i postati još privlačnij, piše gastro.

U vruću kavu ubacite tek manju kockicu maslaca i gledajte magiju u nastajanju.

Omiljeni dodatak zimskim uživanjima i vašu bi kavu mogao učiniti baš posebnom. Riječ je, naravno, o đumbiru. Nasjeckajte ga na manje komadiće, a kada otpusti dovoljno okusa, jednostavno ga žličicom izvadite iz kave.

Limunova ili narančina korica idealan su sastojak u zimsko doba. Osim toga, aromatične klementine također će biti sjajan dodatak. Pobrinite se da koristite domaće agrume koji nisu tretirani, dobro ih operite pa navalite na svoju divnu, aromatičnu kavu.

Ekstrakt vanilije dat će vašoj kavi neku novu dozu elegancije. Odličan trik kada želite zadiviti goste ili pak počastiti sebe nečim drugačijim i zbilja posebnim. Tek nekoliko kapi vanilije u vašoj kavi učinit će čuda!

Posljednji, ali daleko najzanimljiviji dodatak prvoj jutarnjoj kavi bit će - papar. Koristite onaj u zrnu, ubacite ga u mlinac za kavu pa sve zajedno pretvorite u sitni, crni prah čistog užitka. Pripazite na količine kako papar ne bi u potpunosti preuzeo svojom ljutinom.

I to je to, jednostavno, a potpuno novo, drugačije i još ukusnije uživanje u kavi može početi!