Nedavna odluka o produženju roka kupnje stanova certifikatima povećala je potražnju za ovom vrstom vrijednosnog papira u Federaciji BiH. I dok jedni traže način kako kupiti što više certifikata i tako jeftinije doći do stana ili moguće kasnije do dionica nekih tvrtki u državnom vlasništvu, drugi njihovom prodajom pokušavaju popraviti kućni proračun, piše Večernji list BiH.

Vrijednost certifikata

Na najvećem internet oglasniku u BiH olx.ba posljednjih dana pojavio se veći broj oglasa u kojima se prodaju ili otkupljuju tzv. vojni certifikati. Tako jedan oglašivač prodaje vojni certifikat za otkup stana u vrijednosti 21.350 KM za svega 550 KM, drugi pak prodaje 50.000 u certifikatima po cijeni od 5000 KM. Pravila nema, a cijenu očito dirigira ponuda i potražnja. Jedan od oglašivača nudi prodaju, ali i otkup certifikata, međutim, najveći broj onih koji ih žele prodati trenutačno ponuđenu cijenu smatra mizernom.

Ovaj oglašivač nudi čak i pomoć pri otkupu stana za sve stanovnike unutar FBiH, ali i iz inozemstva. Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici u listopadu utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Vrlo brzo navedeni prijedlog se našao i pred Parlamentom. Novost koju donose izmjene Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije je to da je rok do kojeg građani mogu državni stan otkupiti za certifikate produžen do 30. lipnja 2023. godine (za još dvije godine u odnosu na dosad važeći).

Ovakvo rješenje je federalno Ministarstvo financija predložilo jer je istekom zakonskog roka (30. lipnja 2021. godine) svim osobama kojima je po okončanju procedure za povrat dodijeljen stan ili koje ostvare povrat po osnovi stanarskog prava, uskraćena mogućnost otkupa za certifikate. Iz Agencije za privatizaciju FBiH su prošle godine naveli kako građani BiH u rukama još uvijek imaju ratnih certifikata u vrijednosti od 5,5 milijardi maraka.

Na što se država obvezala

Prema navodima, ukupno je bilo upisano gotovo 16 milijardi ratnih certifikata, a do lipnja prošle godine je bilo utrošeno 5,5 milijardi. Zakon je precizirao da su oni iskoristivi sve do onog trenutka dok Parlament FBiH donosi odluku o produženju roka za ostvarivanje stanarskog prava nad državnim stanovima. Što znači da se ovi certifikati za sada mogu trošiti za otkup državnih stanova budući da vrijede kao i konvertibilna marka, odnosno službena novčana valuta u Bosni i Hercegovini. Drago Vrbić, ravnatelj Agencije za privatizaciju FBiH, tom je prilikom kazao kako nije poznato koliko još postoji državnih stanova koji se mogu otkupljivati certifikatima. Naime, riječ je uglavnom o stanovima o kojima se vode sudski sporovi pa zbog toga još nisu mogli biti otkupljeni, konkretno o stanovima na koje postoji stanarsko pravo, ali su u privatnom vlasništvu.

Što će biti s preostalim certifikatima, nije poznato hoće li njima biti otkupljene tvrtke poput BH Telecoma, Željeznica… Naime, prema Vrbićevim riječima, država se obvezala da se ti certifikati mogu koristiti i za ulaganja u privatizaciju državnih poduzeća. Određen broj vlasnika ovih vrijednosnih papira iste očito najvjerojatnije čuva upravo za to.