Prema postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, za četiri rukovodeće pozicije u ovoj instituciji postoji mogućnost da radiš jedan posao, ali da dobivaš dvije plaće, piše BIRN.

Na jednoj od tih pozicija Milorad Novković je bio osam godina. Za člana Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Novković je imenovan sredinom 2006. godine. Dvije godine kasnije postaje predsjednik te institucije i od tada nije dolazio na svoje radno mjesto u Okružnom sudu u Banja Luci, ali je redovno primao plaću.

Te dvije institucije su od sredine 2006. do sredine 2014. godine Novkoviću isplatile najmanje 490.000 KM. Koristeći istu zakonsku mogućnost, Zijad Kadrić je, kao član VSTV-a na puno radno vrijeme, u proteklih šest godina imao primanja najmanje 360.000 KM.

Osim ovih zakonskih pogodnosti, u VSTV-u dobro se zarađuje i na dnevnicama, na što revizori godinama upozoravaju. Tako je Kadriću na ime dnevnica ukupno isplaćeno 53.000 KM, od čega je samo u 2012. godini dobio blizu 17.000 KM.

"Dnevnice i ostali troškovi putovanja trebaju predstavljati naknadu tih troškova za obavljanje povjerenog zadatka, a ne za obavljanje zakonom utvrđenih dužnosti", jedna je od kritika Ureda za reviziju BiH upućenih VSTV-u.

VSTV je osnovan početkom lipnja 2004. godine, sa zadatkom da osigura nezavisno i profesionalno pravosuđe u BiH, imenuje suce i tužitelje i prati njihov rad. VSTV se financira iz proračuna i međunarodnih donacija.

Vijeće ministara BiH je 2010. godine donijelo odluku kojom se uvećavaju primanja članova VSTV-a. Tako predsjednik prima mjesečni paušal od 1.300 KM, dok se potpredsjednicima i jednom članu, koji rade puno vrijeme, isplaćuje po 1.000 KM. Ostali članovi Vijeća dobivaju između 200 i 250 KM po danu, prenosi BIRN.

Novković, koji je bio predsjednik VSTV-a, istovremeno je bio i predsjednik Okružnog suda u Banja Luci. Na ime plaće mu je od lipnja 2008. do srpnja prošle godine isplaćeno oko 320.000 maraka. Novković je kazao kako nije dolazio na posao u Okružni sud u Banja Luci dok je za vrijeme osmogodišnjeg mandata obavljao dužnost predsjednika VSTV-a.

Za rad u VSTV-u isplaćeno mu je 164.500 KM. Nakon isteka mandata vratio se na poziciju predsjednika Okružnog suda u Banja Luci. Prema važećem zakonu, postoji pravo na odsustvo sa službene dužnosti kako bi se obavljala dužnost u VSTV-u. Za razliku od Novkovića, Obren Bužanin nije angažiran u VSTV-u na puno radno vrijeme, ali je po zaradi na vrhu liste. U posljednjih osam godina je od VSTV-a i Vrhovnog suda Republike Srpske dobio oko 590.000 KM.

Bužanin je član VSTV-a postao 2007. godine, a do danas mu je ta institucija isplatila oko 148.000 KM. On ne prima mjesečni paušal, ali od VSTV-a, između ostalog, zarađuje prisustvujući sjednicama i članstvom u četiri od ukupno sedam stalnih povjerenstaca.

Istovremeno obavlja poziciju suca i predsjednika Kaznenog odjela u Vrhovnom sudu RS-a. Po osnovu primanja za tu poziciju, za osam godina koliko je član VSTV-a, isplaćeno mu je oko 442.000 KM. Osim paušala, članovi VSTV-a, njih do sada ukupno 39 koji su dobivali naknadu, primili su blizu 300.000 KM na ime dnevnica. Na vrhu liste nalaze se Novković i Kadrić.

Državni revizori su više puta kritizirali VSTV po pitanju dnevnica i putnih troškova, utvrdivši da su 2012. godine isplaćivali dnevnice od 50 KM iako je Vijeće ministara ranije odlučilo da taj iznos treba biti upola manji. Krajem 2012. godine su počeli primjenjivati odluku Vijeća ministara koja regulira visinu dnevnica.

Kadrić je član VSTV-a posljednjih šest godina i isplaćeno mu je 132.238 KM na osnovu mjesečnog paušala, dnevnica i naknada. Kada se na taj iznos doda plaća koju istovremeno prima od Apelacijskog suda Brčko Distrikta, od ožujka 2009. godine, kada je imenovan u VSTV, pa do danas dobio je ukupno 360.000 KM.

U VSTV-u Kadrić je angažiran na puno radno vrijeme. U Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta rekli su da on ima pravo odsustva s pozicije suca Apelacijskog suda Brčko Distrikta. Mandat u VSTV-u mu ističe za dvije godine i nakon toga bi trebao nastaviti posao suca u Brčkom, piše BIRN Justice report. (bljesak.info)