Mevlid Jašarević zatražio je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u toj zemlji odsluži ostatak petnaestogodišnje zatvorske kazne koju mu je Sud BiH izrekao zbog terorističkog napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Jašaervić je pismo s ovom molbom poslao Vučiću, nakon što mu je srpsko pravosuđe odbilo zahtjev.

Svoj zahtjev Jašarević, između ostalog, zasniva na tome da ima isključivo državljanstvo Srbije, gdje mu se nalazi i cijela obitelj.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina zatvora BiH u Vojkovićima potvrdio je za Nezavisne novine da je zahtjev za premještaj u neki od kazneno–popravnih zavoda u Srbiji podnio prije godinu dana, te da mu je nedavno stigla odluka kakvu nije priželjkivao.

"Rođen sam u Novom Pazaru, imam samo državljanstvo Srbije, nemam nijedno drugo. Nakon godinu dana od kako sam Ministarstvu pravde BiH poslao da želim premještaj u Srbiju, stiglo mi je rješenje da mi se to odbija", rekao je Jašarević.

Dodao je i da je poslao žalbu na to rješenje, te da je u utorak sam poslao pismo i Vučiću u kojem ga je zamolio da mu pomogne.

Nemanja Milenković, odvjetnik iz Srbije, koji je u toj državi Jašareviću dodijeljen po službenoj dužnosti, potvrdio je da je predao žalbu nakon što je Viši sud u Beogradu odbio da Jašarević bude premješten u zatvor u Srbiji, te naveo da ne zna kada bi se o žalbi moglo odlučivati, ali da očekuje da će se to desiti do kraja ljeta, prenosi Srna.

Odvjetnik Senad Dupovac, koji je pred Sudom BiH branio Jašarevića, ističe da je podržao namjeru njegovog bivšeg branjenika jer je pravosuđe Srbije fleksibilnije.

"S obzirom na krivično djelo za koje je osuđen, ovdje ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u KPZ-u, može dobiti umanjenje", rekao je Dupovac.

Apelacijsko vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, počinjenog 28. listopada 2011. godine.