Japan je nakon jedne pobjede u prve tri utakmice na Svjetskom prvenstvu bio na korak do senzacije. U osmini finala, koju su izborili zbog manjeg broja žutih kartona od Senegala, Japanci su protiv Belgije vodili 2:0 u 52. minuti, ali fantastičnim preokretom u sudačkoj nadoknadi Belgijci su prošli u četvrtfinale.

I dok su igrači Japana u suzama čestitali Belgijcima na prolazu u četvrtfinale, navijači Japana su i nakon šokantnog poraza svoje reprezentacije ostali na tribinama stadiona Rostov Arena gdje su pokupili smeće koje je ostalo iza njih.

Navijači Japana još su jednom očarali svijet jer sličnu su stvar napravili prije četiri godina na SP-u u Brazilu. Nakon utakmice s Grčkom, vjerna vojska Plavih samuraja zasukala je rukave, uzela vrećice za smeće i počistila Arenu das Dunas.

Brazilci tada nisu mogli vjerovati svojim očima kada su vidjeli Japance da nekoliko minuta prije kraja utakmice kreću s čišćenjem stadiona. Plave vrećice koje su tijekom utakmice koristili kao navijačke rekvizite pretvorili su u vreće za smeće u koje su potrpali plastične bočice, papire, kartone i ostale odbačene predmete.