Gotovo 60 posto građana Japana želi da se zbog pandemije covida-19 otkažu Olimpijske igre u Tokiju koje bi trebale početi za manje od tri mjeseca, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedjeljak. Japan je produžio izvanredno stanje u Tokiju do kraja svibnja i muči se sa zaustavljenjem naglog rasta broja slučajeva zaraze covidom-19, što potiče dodatne pitanja treba li održati Igre.

Olimpijske igre 2020. odgođene su za godinu dana zbog pandemije, a trebali bi biti otvorene 23. srpnja i trajati do 8. kolovoza.

Ispitivanje javnog mišljenja, provedeno od 7. do 9. svibnja za dnevni list Yomiuri Shimbun daily, pokazalo je da 59 posto ispitanih želi da se Olimpijske igre otkažu, dok 39 posto želi da se održe. “Odgoda” nije ponuđena kao mogućnost za odgovor.

Među onima koji su se izjasnili za održavanje igara 23 posto je reklo da bi to trebalo učiniti bez gledatelja. Dolazak gledatelja iz inozemstva je zabranjen a konačna odluka o prisutnosti domaćih gledatelja donijet će se u lipnju.

Druga anketa, provedena za TBS News tijekom vikenda, utvrdila je da 65 posto Japanaca želi da se Igre otkažu ili ponovno odgode, a od toga je 37 posto za potpuno otkazivanja dok 28 posto želi još jednu odgodu. Slično istraživanje provedeno u travnju za novinsku agenciju Kyodo ustanovilo je da 70 posto građana želi otkazivanje ili odgodu.

Visoki dužnosnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates rekao je da, iako raspoloženje Japanaca spram Igara “zabrinjava”, ne vidi scenarij po kojem se taj sportski događaj ne bi održao.

Japanski premijer Yoshihide Suga do sada je, bez obzira na rast broja slučajeva covida-19, obećavao da će se Olimpijske igre održati, no anketa TBS-a pokazala je da ga podržava samo 40 posto ispitanih, što je blizu najnižoj podršci kakvu je imao ranije ove godine.

No Suga je u ponedjeljak rekao da nikada nije Olimpijske igre stavio na prvo mjesto. Upitan u parlamentarnom odboru hoće li se ići na održavanje Igara i ako dođe do naglog rasta zaraza covidom-19 Suga je odgovorio: “Nikada nisam stavljao Olimpijadu ispred svega”.

“Moj prioritet je bio zaštititi živote i zdravlje japanskog stanovništva. Prvo moramo spriječiti širenje virusa”, dodao je i napomenuo da konačnu odluku odnosi Međunarodni olilmpijski odbor dok je uloga vlade da napravi sve kako bi se Igre održale na siguran način.

U nedjelju je japanska tenisačica Naomi Osaka rekla da se, iako je cijeli život čekala na sudjelovanje u Olimpijskim igrama, rizici njihovog održavanja trebaju pozorno razmotriti, prenosi Hina.