Japanski premijer Shinzo Abe proglasio je izvanredno stanje u borbi protiv pandemije u velikim gradskim središtima i objavio paket poticaja koje je opisao među najvećima u svijetu da se ublaži udar na gospodarstvo.

Abe je objavio izvanredno stanje za glavni grad Tokio i šest ostalih prefektura - na što otpada oko 44 posto stanovništva - na razdoblje oko mjesec dana.

"Odlučili smo proglasiti izvanredno stanje jer smo prosudili da će brzo širenje koronavirusa u ogromnoj mjeri utjecati na život i gospodarstvo", rekao je jučer u parlamentu.

Njegova vlada također će dovršiti paket poticaja u vrijednosti 990 milijardi dolara - u visini 20% bruto domaćeg proizvoda - kako bi se ublažio utjecaj na treće po veličini svjetsko gospodarstvo.

Japan je bio pošteđen velikih razmjera epidemije proširene u drugim svjetskim žarištima, no zbog nedavna stalnog porasta broja zaraženih u Tokiju, Osaki i drugim područjima Abe je objavio izvanredno stanje, prenosi Hina.

Broj zaraženih u Tokiju više je nego udvostručen na oko 1200 slučajeva u prošlome tjednu, a više od 80 prijavljeno je u utorak, što predstavlja najviši broj u zemlji.

Širom Japana broj zaraženih popeo se na 4000, a do ponedjeljka umrlo je 93 ljudi.

Abe je naglasio da izvanredno stanje neće biti poput karantena u ostalim zemljama.

Izvanredno stanje daje ovlasti vlastima da pozovu ljude da ostanu kod kuće te da se tvrtke zatvore. U slučaju ignoriranja vladinih odredbi neće biti kažnjavanja, provedba će se više oslanjati na pritisak okoline i poštivanje vlasti.