Duboko ispod površine mora nalazi se izvor energije koji nije nalik bilo kojem drugom. Kako bi ga iskoristili, japanski su znanstvenici konstruirali ogromnu turbinu koja može izdržati najjače oceanske struje kako bi protok pretvorila u gotovo neograničenu opskrbu električnom energijom.

Kompanija Ishikawajima-Harima Heavy Industries, poznata i kao IHI Corporation, proučava ovu tehnologiju već više od jednog desetljeća, a 2017. se udružila s Organizacijom za razvoj nove vrste energije i industrijske tehnologije (NEDO).

Stručnjaci su u veljači završili testiranje prototipa koje je trajalo više od tri godine. Prototip težak 330 tona nazvan je Kairyu, što bi se moglo prevesti kao – oceanska struja.

Kairyu se sastoji od 20 metara dugog trupa, okruženog parom cilindara slične veličine, od kojih svaki sadrži sustav za proizvodnju energije na kojima se nalaze propeleri dugi 11 metara. Kad se usidri na dnu oceana, turbina može potražiti najučinkovitiji položaj za stvaranje energije od tlaka oceanskih struja.

Struja Kuroshio

Testiranje je pokazalo da ova turbina može generirati očekivanih 100 kilovata stabilne energije i kompanije sada planiraju povećati sustav na puna 2 megavata, koji bi mogao biti na tržištu već 2030-ih, piše Bloomberg.

Turbinu su testirali u vodama uz jugozapadnu obalu Japana. U komercijalnoj proizvodnji, plan je postaviti turbine u struju Kuroshio, jednu od najjačih na svijetu, i prenositi energiju kabelima na morskom dnu.

Japan se uvelike oslanja na uvoz fosilnih goriva. S obzirom na negativan stav javnosti prema korištenju nuklearne energije nakon katastrofe u Fukushimi 2011., ova zemlja se sve više pokušava fokusirati na korištenje obnovljivih izvora energije.

Nažalost, zbog velikih planinskih područja i svog položaja, Japan nema puno mogućnosti za postavljanje vjetroelektrana ili polja solarnih panela. No nečega ima jako puno – obalnih voda i struja. Naime, na istoku se nalazi vrtlog Tihog oceana. Na mjestu gdje se taj vrtlog susreće s Japanom stvara se relativno jaka struja zvana Kuroshio.

IHI procjenjuje da bi se u slučaju uspješnog "prikupljanja" energije te struje moglo proizvesti 205 gigavata električne energije, što bi bilo praktički dovoljno za velik dio energetske potrebe zemlje, navodi Science Alert.

Neograničen izvor energije?

No taj velik izvor energije je jako teško iskoristiti. Najbrže struje nalaze se blizu površine, gdje bi tajfuni mogli lako uništiti postrojenja. Stoga je turbina Kairyu dizajnirana tako da pluta na otprilike 50 metara ispod površine. Pri struji koja teče otprilike jedan do dva metra u sekundi, pokazalo se da Kairyu može proizvesti 100 kilovata snage.

U usporedbi s prosječnom obalnom vjetroelektranom koja proizvede 3.6 megavata, ova energija se može doimati kao iskrica. No projekt ide dalje i turbina Kairyu bi uskoro trebala dobiti svog nasljednika, pravo čudovište koje će okretati 20 metara duge propelere kako bi generiralo 2 megavata.

Unatoč ogromnom interesu za ovaj relativno nedovoljno iskorišten izvor obnovljive energije, pokušaji da se iz plime, valova i struja oceana prikupe megavati obično završavaju neuspjehom. Problem su visoki troškovi inženjeringa, ekološka ograničenja, blizina obalnih područja i slično.

Izazov za IHI

Ako kompanija IHI Corp. uspije nadvladati sve ove poteškoće, energija oceana mogla bi potencijalno osigurati od 40 do 70 posto japanskih energetskih potreba. No pred njom je još dug put. U usporedbi s postrojenjima na kopnu, pod vodom je mnogo kompliciranije instalirati bilo kakav sustav.

"Za razliku od Europe, koja ima dugu povijest izvlačenja nafte u Sjevernom moru, Japan je imao malo iskustva s izgradnjom postrojenja na moru. Tu ima velikih inženjerskih poteškoća i izazova. Treba izgraditi sustav koji je dovoljno snažan da izdrži teške uvjete oceanskih struja i da nema velikih troškova održavanja", rekao je stručnjak za oceansku tehnologiju Ken Takagi s Graduate School of Frontier Sciencesa u Tokiju.