Razvoj raketnog programa Sjeverne Koreje predstavlja "novu razinu prijetnje", navodi japansko ministarstvo obrane u svom redovnom godišnjem izvještaju objavljenom u utorak, u kome također izražava zabrinutost sve jačom vojnom ulogom Kine.

Japan, koji se nalazi u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje, desetljećima izražava zabrinutost zbog njenog razvoja raketnog programa kao i otmicama japanskih državljana u toj zemlji kako bi ih vlasti u Pyongyangu koristile za obuku svojih špijuna.

Sjeverna Koreja sve učestalije ispaljuje projektile u vode između dvije zemlje a prošlog mjeseca je lansirala interkontinentalne balističke rakete, za koje njen čelnik Kim Jong-Un tvrdi da mogu pogoditi američko tlo.

Iako stručnjaci i dužnosnici sumnjaju da je sjevernokorejska raketna tehnologija toliko napredna, ta zemlja je ostvarila značajne pomake na tom polju pod Kimovom vlašću.

''Posebno od prošle godine, kada je izvela dvije nuklearne probe i lansirala više od 20 balističkih projektila, Sjeverna Koreja predstavlja novu razinu prijetnje'', navodi japanski ministar obrane Itsunori Onodera u Bijeloj knjizi.

Vijeće sigurnosti UN-a tijekom vikenda jednoglasno je usvojilo nove oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi mogle koštati Pyongyang milijardu dolara godišnje.

U Bijeloj knjizi japanskog ministarstva također se ponavlja zabrinutost Tokija kineskim naporima na širenju njenog vojnog uticaja i teritorijalnih pretenzija, posebno u vodama u okolici Japana.

''Po pitanju Kine, izrazito smo zabrinuti posljedicama njenog ponašanja po regionalno i globalno sigurnosno okruženje jer nastavlja s jednostranim, beskompromisnim akcijma koje su u suprotnosti s međunarodnim poretkom'', navodi Onodera u Bijeloj knjizi, prenosi AFP