Općinski načelnik Salem Dedić potpisao je deklaraciju kojom se Općina Jablanica obavezuje da će svake godine, počevši od 12. listopada 2020. godine, zasaditi najmanje 500 sadnica, priopćeno je u utorak iz Općine Jablanica.

Sadnice će se saditi u okviru inicijative za zeleniju i održivu budućnost koju je pokrenuo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Cilj inicijative je, navode, da u suradnji sa 16 partnera u Bosni i Hercegovini bude posađeno 10.000 sadnica na području općine u 2020. godini, čime bi se ukazalo na važnost očuvanja okoliša i potrebu angažmana šire zajednice kako bi se ublažili utjecaji klimatskih promjena, zaštitio okoliš i smanjio rizik od katastrofa.

Obzirom da je općina Jablanica, tvrde, posvećena ublažavanju i prilagođavanju utjecajima klimatskih promjena samim tim je i predložena kao partner u okviru UNDP BiH 'Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost' (Go Green Pledge).

Inicijativu sufinancira UNDP u Bosni i Hercegovini i učestvovat će sa kupovinom 2.000 sadnica, a lokalne zajednice sa 8.000 sadnica, priopćeno je iz Općine Jablanica.