Prema prikupljenim informacijama, jutros se na putnim pravcima u Bosni i Hercegovini, prometuje bez vanrednih ograničenja.

Pojačana je frekvencija vozila na dionicama u gradskim centrima, dok se na ostalim dionicama prometuje umjerenim intenzitetom.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tijekom dana, da se prave češće pauze.

Izvjesno vrijeme prije napuštanja vozila potrebno je ugasiti rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme prilagodio na vanjsku temperaturu zraka.

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Radovi na redovnom održavanju tunela Korija, danas se izvode na dionici magistralnog puta M-5 Sarajevo-Lapišnica, gdje se do 17.00 sati, može očekivati usporeno odvijanje prometa.

Aktualni su i radovi na redovnom održavanju u tunelu Lendava na magistralnom putu M-17 Jablanica-Konjic. U vremenu od 07.30 do 17.00 sati, promtetuje se naizmjenično, jednom trakom.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Pojačana frekvencija vozila i duža zadržavanja, bilježe se na graničnim prijelazima Izačić i Doljani. Na ostalim graničnim prijelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.