Vlast u Jablanici će uskoro zatražiti neophodnu pomoć federalne i županijske Civilne zaštite, kao i vlada Federacije BiH i HNŽ-a, s obzirom na to da su štete uzrokovane nevremenom ogromne, posebno na mjestima gdje su se pojavila klizišta, rekao je Oslobođenju šef Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić.

Naime, u naselju Donje Paprasko i dalje je ugrožena kuća Seada Muratovića, dok klizište prijeti mjesnom haremu u naselju Mrakovo. Situacija je, prema Nezirićevim riječima, jučer bila nešto stabilnija, jer na području općine nije palo mnogo kiše, što su radnici na terenu iskoristili kako bi sanirali stanje, posebno u prekojezerskim naseljima, s kojima je otežana putna komunikacija. Radnici su nastojali, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, očistiti nanose uzrokovane vodom, te spriječiti eventualna nova oštećenja, navodi Oslobođenje.

U Jablanici priželjkuju i skoru stabilizaciju vremena, čime bi, kako kažu, i situacija postala stabilnija, a stanovništvo dobilo željeni mir. U četvrtak su se Nezirić i općinski načelnik Salem Dedić sastali sa županijskim ministrom zaštite okoliša Ajdinom Teletovićem, koji je ujedno načelnik Stožera Civilne zaštite ove županije. Na prijedlog Općinskog stožera Civilne zaštite Jablanica, načelnik Dedić prije dva dana donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u ovoj općini. Ono je izazvano velikim padavinama 2. i 3. veljače, kao i jakim pljuskom koji je pogodio ovu općinu u srijedu popodne, pričinivši pritom veliku materijalnu štetu na cestovnoj infrastrukturi i objektima.