Bosna i Hercegovina treba drugačiji pristup u svojoj unutarnjoj politici, istaknuo je danas predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić koji je na sesiji Kruga 99 govorio o temi "Kako zaustaviti etnopolitičke destrukcije BiH?", javlja Anadolu Agency (AA).

Etnopolitika je realnost BiH i to treba prihvatiti kao slobodan izraz volje građana, kazao je Komšić.

"Nisam toliki protivnik etnopolitika iz razloga što to jeste stvarnost i realnost BiH. Da je suprotno, drugačiji bi uvijek bili rezultati izbora. Cijelu priču o političkom životu u BiH nakon rata treba promatrati kao proces cjelokupne demokratizacije društva. Mora postojati razumijevanje i za multietničkim strankama koje sebe zovu strankama ljevice i etničkim strankama, to je jedna vrsta demokratizacije također. Učimo se toleranciji jednih prema drugima", kazao je Komšić.

Govoreći u multietničkim strankama koje djeluju u zemlji, kazao je kako one BiH doživljavaju kao svoj životni i politički prostor, dok se etničke stranke ograničavaju na teritorije zemlje, odnosno na određene narode.

"Dakle, ovo je tema dostojna jednog kvalitetnog doktorata koji ne bi dao sve odgovore na pitanja koja ljudi žive u BiH. Spadam u red onih koji prihvaćaju realnost u BiH, a to je da postoje etnopolitike, da nam demokratski izbori svake četiri godine pokazuju da to jeste naš život. Je li to korisno za BiH, vjerojatno se ne bismo složili. Ja mislim da BiH treba drugačiji pristup u svojoj unutarnjoj politici i odnosima. Zato i jesam, takoreći, na strani ljevice", kazao je Komšić.

Povodom nedavno zaključenog sporazuma o zajedničkom djelovanju zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u aktualnom mandatu između Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Komšić je kazao kako takvu koaliciju "ne doživljava negativnom."

"Ja to ne doživljavam negativno, doživljavam to kao jedan proces koji teče. To je nešto što je prirodno slijedilo i uopće nisam iznenađen što je do toga došlo. Čak sam gospodinu Izetbegoviću nakon izbora govorio da to uradi. Rekao sam i da u Sarajevu postoji političko nejedinstvo, što je također jedan od čimbenika nestabilnosti. Čak mu je tad moj savjet bio da ide ka zbližavanju, da odabere gospodina Radončića za svog partneta. I njemu sam to rekao nakon izbora. Istina, tada nisu htjeli ni da čuju jedan za drugog", kazao je Komšić.

Na pitanje novinara za komentar na medijske izvještaje o tome kako je tijekom mandata člana Predsjedništva BiH važio za "predstavnika bošnjačkog naroda", Komšić je izjavio kako je ta informacija za njega "nova".

"Ja predstavnik bošnjačkog naroda? Sada ste rekli nešto sasvim novo za mene. Vi ste duboko pogriješili, kako ja mogu predstavnik bošnjačke politike, što je bošnjačka politika? Meni je stalo do svakog čovjeka u zemlji, meni je svaki isti, nisam brojao krvna zrnca i gledao kako se tko izjašnjavao. Moja je zemlja BiH i sve što je u njoj", zaključio je Komšić.