Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a time i izlaskom iz zone slobodne trgovine CEFTA, polovicom prošle godine, BiH je izgubila značajno izvozno tržište za poljoprivredno-prehrambene proizvode. To se, prije svega, osjeti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda. Za ilustraciju navest ćemo podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio svega 12.456 KM (6.369 eura), dok je u cijeloj prošloj godini vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku bila 27,3 milijuna KM (13,9 milijuna eura) , što je također upola manje nego prethodnih godina kada je izvoz bio nešto veći od 45 milijuna KM (23 milijuna eura), a to se može objasniti činjenicom da su bh. kompanije normalno izvozile pola godine dok Hrvatska nije ušla u EU, a onda je izvoz zaustavljen.

Međutim, kako nam je rekao Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH, gubitak hrvatskog tržišta bh. kompanije su nadoknadile povećanjem izvoza na neka druga tržište, (uglavnom je riječ o zemljama CEFTA), te povećanjem prodaje na domaćem tržištu.

BH. kompanije su zamjenu za hrvatsko tržište najvećim dijelom našle u Crnoj Gori. Tako se ova zemlja sa petog mjesta na listi najvećih izvoznih tržišta u 2011. godini probila na prvo mjesto u prvoj polovici ove godine. Naime, 2011. izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Crnu Goru 2011. je iznosio sedam milijuna KM (3,5 milijuna eura), 2012. 8,5 milijuna KM (4,3 milijuna eura), dok je prošle godine, zbog ulaska Hrvatske u EU u srpnju, izvoz porastao na 25,6 milijuna KM (13,08 milijuna eura). Ove godine je za šest mjeseci u Crnu Goru izvezeno 10,8 milijuna KM (5,5 milijuna eura) mlijeka i mliječnih proizvoda.

Do kraja ove godine za očekivati je da BiH nadmaši prošlogodišnji izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Srbiju. Od 2011. do prošle godine vrijednost izvoza je bila oko 13 milijuna KM (6,6 milijuna eura), a ove godine je za šest mjeseci ostvaren izvoz od 9,5 milijuna KM (4,8 milijuna eura), što znači da su bh. kompanije na dobrom putu da nadmaše prošlogodišnjih 13 milijuna KM (6,6 milijuna eura).

Slično je i sa Makedonijom, u koju je BiH protekle tri godine izvozila po 12 milijuna KM (6,1 milijun eura) mlijeka i mliječnih proizvoda, dok na polovici ove godine ima izvozni rezultat od 7,3 milijuna KM (3,7 milijuna eura), tako da je za očekivati da će BiH imati isti ili bolji rezultat na kraju godine.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvoren je prostor za povećanje izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo. Tako je vrijednost izvoza na Kosovo 2011. i 2012. bila po 4,9 milijuna KM (2,5 milijuna eura), a već 2013. vrijednost je povećana na 6,2 milijuna (3,1 milijun eura). Na polovici ove godine vrijednost izvoza je dostigla razinu iz 2011. i 2012. - četiri milijuna KM (2 milijuna eura).

bizsnis-plus.com