Troškovi indijskog izvoza više su se nego udvostručili zbog krize u Crvenom moru, rekli su predstavnici industrije. Preko Crvenog mora obično prolazi oko 80 posto indijske robne trgovine s Europom, čiju mjesečnu vrijednost vlada procjenjuje na gotovo 14 milijardi dolara.

Veliki brodari obustavili promet kroz Crveno more

Izvoznici su rekli da je od početka krize 95 posto brodova preusmjereno oko Rta dobre nade, što putovanja iz Indije produljuje za 4000 do 6000 nautičkih milja i za 14 do 20 dana. Veliki brodari poput Maerska, MSC-a i Hapag Lloyda obustavili su tranzit kroz Crveno more.

Vozarina za kontejner od 24 stope porasla je na ruti od Indije do Europe, istočne obale Amerike i Velike Britanije sa 600 dolara na 1500 dolara, prema izjavama četiri izvoznika, uključujući i šefa udruge izvozničkih tvrtki.

"Većina kupaca odbija nove cijene"

"Naše su profitne marže izbrisane jer su troškovi isporuke porasli", rekao je predstavnik Indijskog vijeća za promicanje izvoza (EEPC) Arun Kumar Garodia, istaknuvši da većina kupaca odbija nove cijene.

Situacija će po njegovim riječima utjecati na indijski izvoz vrijedan najmanje 10 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja traje do ožujka 2024. zbog većih troškova pomorskog transporta, ali i kašnjenja u isporukama naručene robe.

Brodari su priopćili da će krajem tjedna ponovo podići vozarine, rekao je Garodia. Izvoznici su upozorili i da otprilike četvrtina siječanjskog izvoza kasni zbog promjena u rasporedu transporta.

"(Kriza) je utjecala na većinu brodova, koji obično kreću na put s dva do tri tjedna zakašnjenja jer kasne brodovi u dolasku s duljim rutama", rekao je viši dužnosnik indijskog ministarstva trgovine Satya Srinivas. Neke su nove pošiljke zaustavljene, ali kriza na Crvenom moru nije utjecala na prosinački izvoz, procijenjen na 38.45 milijardi dolara", rekao je.