Jednostrano preuzimanje državnih odgovornosti od strane Republike Srpske i razbijanje državnih institucija ugrozilo je izglede zemlje za pristupanje Europskoj uniji (EU), ističe se u izvješću Europske komisije posvećenom BiH.

U izvješću koje će Europska komisija objaviti 12. listopada, a u koje Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid, ističe se kako su stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnoj razini, "što dovela do gotovo potpunog zastoja u reformama”.

Stručnjaci Europske komisije navode da je Bosna i Hercegovina "značajno" povećala stopu usklađenosti sa zajedničkom vanjskom politikom EU, što se odnosi na sankcije Rusiji koje su odgovor na agresiju u Ukrajini.

U nacrtu izvješća priznaje se i pozdravlja ovo povećanje stope formalne usklađenosti od strane države.

Međutim, u nacrtu dokumenta ističe se da su se vlasti i stranke iz RS-a zalagale za neutralan stav prema agresiji Rusije na Ukrajinu, "osporavajući usklađenost s izjavama EU i ometajući punu provedbu restriktivnih mjera protiv Rusije".

U većini dokumenata o Bosni i Hercegovini više puta se spominje da nema pomaka na važnim poljima.

Navodi se, između ostalog, da Vijeće ministara BiH nije poduzelo korake na izradi državnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

Zbog "političke opstrukcije" Ministarstvo financija  uskraćivanjem potrebnih sredstava onemogućilo je neometanu organizaciju listopadskih izbora.

Tijek izbora ocijenjen je dobrim, no listopadske izbore obilježili su nepovjerenje u javne institucije i neujednačena retorika.

Također se ocjenjuje da nema pomaka u osiguravanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo.

Europska komisija nije zabilježila nikakav napredak u Bosni i Hercegovini u pogledu pravosuđa.

Ocjenjuje se da se u BiH nije poboljšala neovisnost i nepristranost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nisu donijele dodatne mjere zaštite.

Dodaje se da i dalje postoje nedosljednost i preširoka diskrecijska prava u primjeni pravila o imenovanju, stegovnoj odgovornosti, napredovanju i sukobu interesa sudaca i tužitelja.

- Potrebne su hitne mjere za vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe i jačanje njegovog integriteta. Nedostatak političke predanosti reformi pravosuđa i loše funkcioniranje pravosudnog sustava i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala - navodi se u nacrtu dokumenta.
Nema napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala jer stručnjaci Europske komisije smatraju da se politički čelnici i pravosudne institucije nisu uspjeli uhvatiti u koštac s raširenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, "što je dovelo do dugoročne stagnacije i sve većih znakova političko zarobljavanje".

- Kontinuirani nedostatak napretka na svim razinama povećava rizik od nazadovanja. Politički lideri i pravosudne institucije moraju hitno poboljšati situaciju - stoji u izvješću o BiH, prenosi Slobodna Europa.