Kako navodi Sputnik, Balkan nije spominjan tijekom rasprave u Senatu, ali jest u samom izvješću.

"Zapadni Balkan će, gotovo je sigurno, biti pod određenim rizikom od nasilja niskog nivoa i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tijekom 2019", navodi se u izvještaju NSA.

Također stoji i da će "Rusija nastojati iskoristiti etničke napetosti i visoke nivoe korupcije kako bi spriječila da se zemlje ove regije kreću ka EU i NATO-u".

Komentirajući navode iz izvješća, analitičar Aleksandar Pavić ukazuje za Sputnik da je ono što zaista piše, a to je mogućnost vojnog sukoba, realnost iz prostog razloga što o tome govore američki službenici.

"Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje i kao palikuća i kao vatrogasac. Ako oni budu insistirali, pritiskali da Srbija i RS uđu u NATO i da se po svaku cijenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše zavisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovdje imaju vojnu, medijsku i financijsku premoć na terenu“, ukazuje Pavić.

Konstataciju da su od 42 strane izvješća samo dvije rečenice posvećene Balkanu, sugovornik Sputnjka ne vidi kao manjak interesa za Balkan. Naprotiv.

"Unutar Europe u izvješću su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog Brexita. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične točke i uz to, naravno, ruski i kineski utjecaj u Evropi. To čak i nije ništa novo. U kolovozu je odlazeći američki funkcioner zadužen za Europu i Evroaziju, Wes Mitchell, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mjesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog utjeaja", napominje odličan pozanvatelj američke političke scene.

Na pitanje znači li to i da treba očekivati njihove dodatne pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku, Pavić nema dvojbu: "Apsolutno."