Ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene BiH prošle godine iznosio je 28 milijardi KM, od čega je izvoz bio 10,8 milijardi KM i manji je za gotovo devet posto nego 2019. godine, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore Vjekoslav Vuković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istaknuo je kako je uvoz prošle, u odnosu na prethodnu godinu, u padu za 13 posto zbog pandemije virusa korona, te dodao da je vanjskotrgovinska razmjena u posljednjem kvartalu blago porasla.

Prema njegovim riječima, kao rezultat smanjenog izvoza od nešto više od milijardu KM i smanjenog uvoza od 2,66 milijardi KM, vanjskotrgovinski deficit BiH u prošloj, u odnosu na 2019. godinu, smanjen je za 20 posto.

Vuković je naveo kako su najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH u prošloj godini zemlje EU (71,8 posto ukupnog izvoza BiH), zatim zemlje Cefte, Efte, ali i neka druga tržišta.

Rekao je kako je na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 7,7 milijardi KM, što je manje za 14,3 posto nego 2019. godine, dok je uvoz lani iznosio 11,5 milijardi KM, što je manje za 9,11 posto od prethodne godine.

Najznačajniji partner BiH po obimu vanjskotrgovinske razmjene iz EU je Hrvatska, gdje je izvezeno robe u vrijednosti od 1,42 milijarde KM, a uvezeno 2,91 milijardu KM.

Vuković je naveo da vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama Cefte učestvuje sa 16,8 posto izvoza i 16,4 posto uvoza. On kaže da je u prošloj godini iz BiH na tržište Cefte izvezeno robe vrijedne 1,81 milijardu KM, što je manje za 11,8 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz bio 2,77 milijardi KM, što je manje za 9,2 posto od prethodne godine.

Rekao je kako je od zemalja Cefte najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH Srbija, na čije tržište je izvezeno robe u vrijednosti od oko 1,22 milijarde KM, što je manje za 12,34 posto od prethodne godine, a uvezeno robe u vrijednosti od oko 2,51 milijardu KM, što je smanjenje za 9,87 posto, navodi Srna.

Vuković kaže da se na učešće Efte i ostalih zemalja odnosi 16,6 posto uvoza i 11,4 posto izvoza BiH, te da je BiH najznačajniji partner Efte Švicarska, u koju je BiH lani izvezla robe vrijedne 266 milijuna KM, što je više za 10,79 posto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 210 milijuna KM i manji je za 53 posto.

Vuković je napomenuo da je među "ostalim zemljama" najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH Turska, sa kojom je obim vanjskotrgovinske razmjene iznosio oko milijardu KM, od čega se na izvoz odnosi više od 316 milijuna KM, što je više za 6,73 posto od 2019. godine.

O ostalim tržištima nakon Turske, on je rekao da najveći obujam razmjene BiH ostvaruje sa Kinom, sa kojom je pokrivenost uvoza izvozom svega šest posto, te dodao da je smanjen izvoza i uvoza u prošloj godini bio i sa SAD, dok je izvoz u Rusiju povećan.

Osvrćući se na sektor transporta BiH u vrijeme pandemije, Vuković je rekao da se pokazalo da je to jedna od najbitnija karika jer se zatvaranje granica, kao i otežano kretanje kamiona kroz zemlje, reflektiralo na vanjskotrgovinsku razmjenu.

Vuković je naveo da je prema procjeni Komore, pad bruto domaćeg proizvoda BiH prošle godine iznosio 6,5 posto, te dodao da je ovaj postotak najrealniji u odnosu na sve druge sa kojima izlaze mnoge institucije u BiH.