Nasilje nad ženama iznimno je ozbiljan problem i postavlja se pitanje što se konkretno može učiniti kako bi se on redicuirao na najmanju moguću mjeru. Statistike pokazuju kako je ono na zapadu Europe u porastu. Osim tečajeva samoobrane, postoje i tehnička rješenja, od kojih ovo poslijednje, nazvano prema grčkoj božici Ateni, doista iznenađuje u svojoj inventinvnosti, razmišljanju o situaciji u kojoj se ponekad nađe, uvjetno rečeno, nježniji spol.

Yasmine Mustafa i Anthony Gold inžinjeri su elektrotehnike i računarstva koji su osnovali tvrtku Rorar, nakon što su izumili Atenu, alarmni sustav u mnogo čemu nalik slušalici, privjesku, ključevima za automobil.

"Atenu smo osmislili kako bismo porazili strah i osnažili žene", rekla je za Littlethings Yasmine Mustafa. Atena funkcionira na način da se pritisne na tri sekunde, a onda ona oglašava alarm, dovoljno glasan da uplaši i zbuni napadača.

Istovremeno, putem mobitela šalje poruku prijateljima i obitelji da je žena napadnuta, s točnom lokacijom gdje se ona nalazi.

Prijatelji i obitelj koja prima poruku, potom imaju izbor da u roku samo nekoliko sekudi obavijeste policiju ili stupe u direktan kontakt s napadnutom osobom.

"Nošenje Atene preporučamo djevojkama srednješkolske dobi, pa nadalje. Svima koji žive u urbanim, gusto naseljenim područjima, onim ženama koje rade noću, koje se puno kreću i ne osijećaju se sigurno u okruženju u kojem žive", rekla je Yasmine.

"Atena" se može nositi oko struka, na torbici, kao privjesak oko vrata. Tvrtka Roar specijalizirana je za obranu od napada, a na njihovoj indiegogo stranici moguće je pronaći dodatne informacije o ovom proizvodu, piše Magazin.hr.