Ovo su tehnologije koje su promijenile način na koji komuniciramo, obavljamo svakodnevne poslove i sam način života.

Žarulja

Prvu žarulju kakvu danas poznajemo izmislio je Joseph Swan,a njegovu ideju je razradio Thomas A. Edison koji je dodao pougljenu nit bambusa koja je mogla podnijeti 1200 sati rada, te ju je 1879. godine testirao. To je bila prava revolucija u dotadašnjem načinu života jer je žarulja davala jaču svjetlost i trajala puno duže od svijeće.

Digitalni fotoaparat

Kombinacija digitalnog lika i jeftinog fotoaparata je revolucionalizirala način korištenja fotoaparata koji su do tad bili korištenu uglavnom u posebnim prilikama ili u poslovne svrhe. Osim toga bili su jako glomazni i teški (ukoliko ste htjeli koliko-toliko kvalitetnu sliku) što nije olakšavalo njihovu primjenu.

Digitalnu kameru je dizjanirao jedan od Kodakovih inženjera Steve Sasson koji je 1975. godine razvio osam kilograma tešku kameru koja je imala rezoluciju od 0,01 megapiksela.

Radio

Izum radija pridonio je bržem prenošenju vijesti. Za njegov izum zaslužni su Nikola Tesla, koji je istraživao mogućnosti bežičnog komuniciranja i prenošenja glasa, i Guglielmo Marconi, koji je u isto vrijeme istraživao radijske mogućnosti u Europi te mu je prvom pošlo za rukom da emitira preko Atlantika.

Iako testiranja vezana uz radijske prijenose sežu još u 19. stoljeće prva radijska postaja počela je emitirati tek 1920. godine. To je bila postaja KDKA koja je emitirala iz Pittsburgha, dok je prvi europski radio bio BBC.

Šibica

Iako se danas korištenje šibica smatra prilično jednostavno, bile su protrebne godine rada da bi se došlo do pravog kemijskog spoja koji bi omogućio paljenje vatre.

Telefon

Još jedan revolucionaran izum koji je omogućio lakšu komunikaciju. Iako se zasluga za njegov izum pripisuju Alexandru Grahamu Bellu to nije posve točno. Naime, telefon, odnosno telettrofono, je zapravo izumio Antonio Meucci koji se nije na vrijeme stigao prijaviti u Američki patentni ured i tako je sva zasluga pripala Bellu

Tiskarski stroj

Johannes Gutenberg je ime čovjeka kojem bi svaki novinar trebao zahvaliti što danas ima posao, jer da nije bilo njega tko zna koliko bi još čekali da se pojavi masovna proizvodnja knjiga, a malo kasnije i novina.

Gutenberg je svoj stroj izumio 1450. godine u Njemačkoj, te je njime uspio na brz način tiskati knjige koje su do tada prepisivali crkveni pisari. Nakon izuma tiskarskog stroja polako je porasla i pismenost stanovništva jer su im knjige bile dostupnije.

Internet

Da nema interneta ne bi mogli ići na Facebook, ali niti komunicirati s mnogim ljudima i primati toliko informacija. Izum interneta u 20. stoljeću je jednako revolucionaran kao i izum tiskarskog stroja u 15.

Internet je osnovan 1969. godine od strane američkog Ministarstva obrane i zvao se Arpanet - prva četiri slova su kratica za Advanced Research Project Agency - Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu.

Nakon toga je Britanac Tim Berners-Lee u švicarskom CERN-u izmislio World Wide Web (WWW) te nam je tako omogućio korištenje Facebooka, blagodati online kupovine i štošta drugo.