Kupanje u ledenoj vodi, poznato i pod nazivom morževanje, popularno je u zemljama poput Finske, Rusije, Norveške, a sve više odvažnih kupača privlači i kupanje u glečerskom jezeru Kalpli (Tobacelazena) smještenom u turskoj provinciji Rize, javlja Anadolu Agency (AA).

Četvrto kupanje u zimskom periodu u ledenoj vodi jezera smještenog na 2.850 metara nadmorske visine, privuklo je oko 300 zaljubljenika u prirodu. Ipak, samo 12 najhrabrijih odlučilo se i okupati. Kada su sudionici došli do jezera, bilo je potrebno prvo motornom pilom razrezati sloj leda visok nekoliko desetina centimetara. Debljina ledenog pokrivača u jezeru iznosila mjestimično i do 70.

Upravo led debeo 70 centimetara uzrok je kvara motorne pile. Nakon sat vremena rezanja leda u blizini obale debelog 20 centimetara, površina od šest kvadratnih metara bila je spremna za kupače. Temperatura vode iznosila je jedan stupanj, a prvi se okušao Mehmet Kemal Arici koji je u jezeru izdržao 1,5 minuta. Pojedini kupači su se za natjecanje pripremali ''kupkom'' od snijega. Ali, ostalih 11 kupača nije izdržalo duže od minutu u jezeru, te je Arici proglašen pobjednikom.

Sudionici su po izlasku iz jezera popili tradicionalni turski čaj, po kojem je ova provincija smještena na sjeveru Turske poznata. Planinar i jedan od kupača Hasan Onder kazao je kako je ovogodišnji odziv na morževanje bio veliki.

''Želimo ukazati na raznolikost ove regije. Ljeti i zimi organiziramo ovakve aktivnosti kako bismo privukli turiste. Nesvakidašnji ljudi rade  nesvakidašnje stvari'', rekao je Onder koji je podsjetio kako je rijetko kupanje u glečerskom jezeru na toj nadmorskoj visini. Pobjednik Arici je kazao kako je planina Kackar veoma vrijedna riznica.

''Ova riznica i zimi nudi mnogo toga. Ovdje smo da to i pokažemo'', rekao je Arici. U ledenoj vodi se okupao i Resat Haciahmetoglu koji je kazao kako je voda hladna, ali da je zrak van vode značajno hladniji. Usprkos tome, dodaje, uživali su u druženju, ali i kupanju.