Izraelski Vrhovni sud odbio je žalbu države u utorak navodeći da  su vlasti  dužne registrirati  svaki par koji se na ovaj način vjenčao.

Ovo je de facto priznavanje civilnih brakova Izraelca izvedenih u Utahu putem videa gdje ovi brakovi imaju posebne kontroverze.

Prema sudu, vlast i Ministarstvo unutarnjih poslova moraju registrirati  bilo koji par koji se vjenčao u civilnom braku Utah.

Žalba države slijedi peticiju koju je podnijela Hiddush, za slobodu religije i jednakosti, zajedno s osam parova koji su se registrirali  za brak koji su sklopili online preko Zooma ispred bračnih tijela  u okrugu Utah.

Prema Hiddush-u, "značenje odluke je da će vlasti stanovništva i dalje biti dužne da registriraju  parove koji su se uzeli online u inozemstvu, iako su fizički prisutni u Izraelu u vrijeme ceremonije."

Utah brakovi su brakovi koji se provode u vizualnom savjetovanju s matičarom u državi Utah u SAD-u i već su omogućili tisućama  parova iz cijelog svijeta, uključujući i već oko 600 parova iz Izraela, da se vjenčaju sa svog mjesta prebivališta bez obaveze da fizički dođu u Utah.

Izrael dopušta samo brak prema vjerskom zakonu. Prema procjenama, oko 700.000 ljudi se u Izraelu ne može vjenčati u Izraelu, među njima oko pola milijuna migranata koji se smatraju da nema religiju, kao i istospolni parovi.

"Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda koji otvara još jedan kanal za brak za građane i stanovnike Izraela", rekao je Rabbi Uri Regev, direktor Hiddush-a.

On je dodao da je "Država Izrael jedina zapadna demokracija na svijetu koja potiče slobodu braka svojih građana zbog potražnje vjerskih stranaka.