Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Europsku uniju da slijedi primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa i prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, no europski ministri vanjskih poslova glatko su ga odbili.

Netanyahu je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu rekao da je Trumpov potez omogućio mir na Bliskom istoku "jer je priznanje realnosti bit i temelj mira."

No čak su i najbliži izraelski saveznici u Europi poput Češke upozorili da je Trumpova odluka loša za mirovne napore, dok Francuska inzistira da status Jeruzalema može biti riješen samo u sklopu konačnog dogovora između Izraela i Palestinaca.

Na pitanje novinara u vezi Trumpove odluke da prebaci američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, češki ministar vanjskih poslova Ljubomir Zaoralek rekao je: "Bojim se da nam to ne može pomoći."

Netanyahu, ljut zbog toga što EU želi bolje gospodarske odnose s Iranom, rekao je da bi Europa trebala slijediti Trumpov primjer.

"Vrijeme je da Palestinci priznaju židovsku državu i činjenicu da ona ima glavni grad. On se zove Jeruzalem", rekao je.

"Vjerujem da će se to dogoditi u budućnosti iako još nismo postigli dogovor. Vjerujem da će sve ili većina europskih zemalja preseliti svoja veleposlanstva u Jeruzalem, priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i aktivno surađivati s nama u cilju sigurnosti, prosperiteta i mira."

Europski ministri vanjskih poslova ponovili su stajalište EU-a da područja koja je Izrael okupirao 1967., uključujući Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Golansku visoravan, nisu dio međunarodno priznatih granica Izraela.

"Uvjeren sam da nije moguće ublažiti napetosti jednostranim rješenjem", rekao je Zaoralek, po dolasku na radni doručak s izraelskim premijerom.

"Govorimo o izraelskoj državi, ali u isto vrijeme moramo govoriti i o palestinskoj državi."

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je Washington da konačno iznese najavljivani mirovni plan za Bliski istok ili će EU morati preuzeti inicijativu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kazala je da će EU i dalje podržavati "međunarodni konsenzus" o Jeruzalemu.

Ponovila je da je Unija predana rješenju s dvije države te da je Izraelu u interesu da pronađe održivo rješenje spora s Palestincima.

EU će pojačati svoje mirovne napore i idući mjesec razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, kazala je.

Osudila je također napade na Izrael i Židove u svijetu i Europi zbog Trumpove odluke.