Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je odgovor Europe na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela licemjeran te da Europljani igraju prema "dvostrukim standardima".

"Poštujem Europu, no nisam spreman prihvatiti dvostruke standarde od europskih čelnika", izjavio je Netanyahu u nedjelju navečer pred ukrcaj u zrakoplov prije dvodnevnog posjeta Parizu i Bruxellesu.

Izraelski premijer je podsjetio da je Europa osudila Trumpovu odluku, no "ne i ispaljivanje raketa na Izrael, kao ni strašno poticanje poteza protiv Izraela".

"Iznijet ću istinu o Izraelu bez straha"

"Nisam spreman prihvatiti takvo licemjerje. Kao i obično, na ovakvim važnim forumima iznijet ću istinu o Izraelu bez straha i visoko uzdignuta čela", rekao je.

Netanyahu će se u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a u Bruxellesu s europskim ministrima vanjskih poslova.

Trumpova odluka o premještaju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem pokrenula je lavinu negativnih komentara, osuda i prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu, što je rezultiralo smrću četiriju osoba i stotinama ozlijeđenih.