Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je neprijatelje Izraela da ga ne "iskušavaju" dok raste napetost između Irana, neprijatelja židovske države, i Sjedinjenih Država, njezina saveznika.

"Čujem da nam susjedi na sjeveru, jugu i na istoku prijete uništenjem", rekao je Benjamin Netanyahu u priopćenju koje je objavio njegov ured pošto je sudjelovao u vojnoj vježbi na sjeveru zemlje.

"Poručujem našim neprijateljima: izraelska vojska ima veliku razornu moć. Ne iskušavajte nas", upozorio je.

Iran, vjekovni neprijatelj Izraela, podupire šijitski pokret Hezbollah u Libanonu i vojno je prisutan u Siriji, još jednoj zemlji koja graniči s Izraelom.

Teheran podupire i palestinski islamistički pokret Hamas koji upravlja Pojasom Gaze, jugozapadno od Izraela.

Sjednica kabineta

Kako javlja izraelski javni radio, Netanyahu je u srijedu sazvao sjednicu sigurnosnog kabineta koja je trajala gotovo četiri sata, na temu "napetosti u Perzijskom zaljevu".

Ovo je druga takva sjednica u tjedan dana, a prva se održala u nedjelju, navodi isti izvor.

Izraelski ministri su se osvrnuli i na informaciju koju je Teheran objavio u ponedjeljak da će njegove zalihe obogaćenog uranija 27. lipnja prekoračiti granicu predviđenu međunarodnim ugovorom o njegovu nuklearnom programu potpisanom 2015., objavila je izraelska mrežna stranica Walla.

Premijerov ured zasad nije potvrdio informaciju da se sigurnosni kabinet sastao u srijedu.

Veze Irana i SAD-a su se pogoršale nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa koji se 2018. jednostrano povukao iz nuklearnog ugovora i Iranu ponovno uveo sankcije.

SAD je poslao dodatna pojačanja na Bliski istok i Čuvare revolucije, iransku ideološku vojsku, uvrstio na popis "terorističkih organizacija".

Washington je bez oklijevanja optužio Teheran za napade na dva naftna tankera blizu Hormuškog tjesnaca 13. lipnja, što je Iran demantirao.