Izraelski borbeni avioni napali su palestinsku bazu u istočnom Libanu u ponedjeljak ujutru u blizini granice sa Sirijom, povećavajući napetosti na Bliskom istoku, javila je u ponedjeljak libanska državna Nacionalna novinska agencija.

Napad je uslijedio dan nakon što je izraelski dron pao na uporište Hezbollaha u južnom Bejrutu, dok se drugi srušio u blizini.

U agencijskoj vijesti se navodi da su tri napada izvedena nakon ponoći s nedjelje na ponedjeljak u roku od nekoliko minuta i pogodili su bazu grupe koja uživa sirijsku podršku poznatu kao Narodni front za oslobođenje Palestine, saveznicu libanske militantne grupe Hezbollah.

Izrael nije imao nikakvog trenutnog komentara o zračnom udaru - za koji novinska agencija navodi da je pogodio regiju u blizini sela Qusaya u dolini Bekaa. Zračni udari Izraela po palestinskim frakcijama u Libanu, poput ovog u ponedjeljak, rijetki su posljednjih godina.

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je u nedjelju da će se grupa suprotstaviti Izraelu i da će oboriti svaki izraelski dron koji uđe u libanski zračni prostor, otvarajući mogućnost za sukob u jeku pojačanih regionalnih napetosti.

Nasrallah je također najavio odmazdu za zračne udare Izraela u Siriji, u kojima su prema njegovim riječima ubijena dvojica pripadnika Hezbollaha.

Kazao je da bi dopuštanje Izraelu da nastavi s letovima dronova iznad Libana bilo slično situaciji u Iraku, gdje su nizovi napada na vojne baze i skladišta naoružanja na iračke šiitske milicije koje uživaju iransku podršku ostavili tu zemlju bez kapaciteta za suprotstavljanje Izraelu. Američki službenici priopćili su da je barem jedan zračni udar po položajima proiranske milicije u Iraku izveo Izrael.

U subotu je Izrael javno objavio da je u zračnim udarima u blizini sirijske prijestonice Damaska osujetio napad dronom iranske Revolucionarne garde protiv Izraela.

Libanska novinska agencija također je javila da su izraelski dronovi nadlijetali dijelove južnog Libana u ponedjeljak.

Hezbollah i Izrael vodili su mjesec dana dugi rat u 2006. Nemirna granica između dvije zemlje, koje su tehnički još u ratu, uglavnom je pošteđena posljedica od tog sukoba, prenosi Associated Press.