Američka administracija razmatra ideju bombardiranja iranskih objekata koji su povezani sa nuklearnim programom te zemlje, piše "Jerusalim post", pozivajući se na diplomatske izvore u UN.

"Radi se o forsiranom bombardiranju koje će imati jedan, konkretan cilj", navodi izraelski list riječi izvora.

U diskusiji o tom pitanju sudjeluju visoki vojni dužnosnici, predstavnici Pentagona i savjetnici predsjednika SAD Donalda Tampa, navodi list.

Ta odluka je bila tema razgovora u Bijeloj kući i prije nedavne izjave Irana o povećanju proizvodnje uranija, navodi se u priopćenju.

Sam predsjednik Tramp, prema pisanju lista, ne pokazuje entuzijazam za vojno rješenje iranskog problema, ali ipak može dati svoj pristanak na savjet državnog sekretara SAD Mikea Pompea.

Ranije je Iran priopćio da će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranija koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svjetskim silama. Iran je upozorio da ima potrebu za obogaćenim uranijem do 20 posto, što je samo korak od nivoa dovoljnog za izradu nuklearnog oružja. Teheran je već učetverostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranija i objavio da će povećati razine obogaćivanja uranija "na osnovu potreba zemlje".