U srijedu 6. prosinca Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) proglasilo je operativno sposobnim eskadrilu svojih F-35 Adir ("Moćni") borbenih zrakoplova.

Riječ je o izraelskoj inačici američkog borbenog zrakoplova pete generacije F-35 Lightning II čiji je primarni proizvođač američka tvrtka Lockheed Martin, a valja napomenuti da je Izrael tek druga država na svijetu, iza SAD-a, koja je svoje F-35-ice proglasila operativno sposobnim (prošle godine su to učinile Zračne snage SAD-a).

 - Ova objava događa se u vrijeme kada IAF djeluje na velikom broju fronti, u uvijek promjenjivoj regiji Bliskog Istoka. Izazovi s kojima se susrećemo svakog dana su sve kompleksniji te zahtijevaju izvrsnu mogućnost djelovanja iz zraka. Operativni status Adira dodaje značajnu novu razinu sposobnostima IAF- u ovo vrijeme - rekao je zapovjednik IAF-a, general Amikam Norkin, a prenosi The Aviationist.

Izrael je do sada primio 9 F-35 Adir zrakoplova koju su uvršteni u eskadrilu "Zlatni orao" u zračnoj bazi Nevatim. Ukupno ih je naručeno 50 komada, u serijama od 19, 14 i 17 zrakoplova - za prvih 19 Izrael će platiti 125 milijuna dolara po zrakoplovu, za drugih 14 - 112 milijuna dolara, a za preostalih 17 bi cijena trebala pasti na 90 milijuna dolara po zrakoplovu, pisao je svojedobno portal theaviationgeekclub.com. To znači da će Izraelci ukupno izdvojiti 5.470.000.000 dolara za 50 zrakoplova, a oko se odluče na kupnju dodatnih 25, o čemu se špekulira, cijena će potencijalno dogurati do gotovo 8 milijardi dolara.
 

Valja spomenuti da se nekoliko mjeseci sumnja da su Izraelci već koristili F-35 Adir u napadima na Siriju, iako za to službene potvrde nema. Ono što jest poznato je da je jedan od zrakoplova bio prizemljen nakon navodnog sudara s pticom, što je mnoge natjeralo da špekuliraju kako je zapravo bilo riječ o uspješnom napadu od strane protuzračnog sustava u Siriji. U kakvom je stanju oštećeni zrakoplov i dalje nije poznato.

U svakom slučaju, ova objava znači da su F-35 Adir zrakoplovi spremni za sudjelovanje u borbenim operacijama, iako IAF tvrdi da se i dalje tek upoznaju sa svim mogućnostima zrakoplova, čije su glavne prednosti u odnosu na borbene zrakoplove četvrte generacije iznimno mala vidljivost na radaru (takozvani "Stealth") i hiper-brza podatkovna veza prema drugim borbenim platformama. Osim toga, Izraelci će 'originalnu' američku platformu nadograditi i vlastitim softverom, Adir će imati i mogućnost nošenja izraelskih projektila zrak-zrak i zrak-zemlja, a moguće (i vjerojatne) su i druge nadogradnje specifične za potrebe IAF-a.

Nadalje, Izraelci su s novim zrakoplovom izuzetno zadovoljni, iako je program F-35 JSF-a u SAD-u dosad mnogo puta bio kritiziran zbog prevelikih troškova i navodno nedostatnih sposobnosti u odnosu na ono što je bilo obećano, ili čak na mogućnosti borbenih zrakoplova četvrte generacije poput F-16 C/D ili F/A 18 Super Hornet. Uz to, neki analitičari ističu da bi ruski radari koji "pretražuju" nebo na nižim frekvencijama, a od kojih su neki postavljeni u Siriji, mogli spaziti F-35-ice i potom navoditi borbene zrakoplove sa sustavima detekcije koji lociraju infracrveno zračenje, to jest toplinski trag zrakoplova.

No, Izraelci se time zasad ne zabrinjavaju:

 - S ovim avionom možemo raditi sve što smo sanjali, u jednom paketu - zaključio je nedavno izvor iz IAF-a za Al Monitor portal. U kontekstu Trumpovog priznanja Jeruzalema kao glavno grada Izraela, moguće nove intifade i jačanja iranske prisutnosti u susjedstvu (Sirija, Libanon), IAF bi vrlo brzo mogao imati priliku provjeriti istinitost te tvrdnje.