Tijekom izraelskih zračnih napada na Gazu početkom svibnja, bombardiran je i jedan od najznačajnijih kulturnih centara u kojem se čuvaju značajni dokumenti o palestinskoj povijesti. Uslijed izraelskog bombardiranja uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga.

Centar za istraživanje i dokumentaciju "Abdullah al-Hurani" djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Četvorokatna zgrada koja se nalazila u četvrti Er-Rimal u Gazi, sravnjena je sa zemljom u izraelskom bombardiranju 4. svibnja.

Centar je 22 godine radio na dokumentiranju podataka o palestinskoj povijesti i kulturi, a ovih dana su u toku bile i pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu. No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena najvjerojatnije da do toga neće doći.

Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je novinaru Anadolije kako je riječ, prije svega, o jednom nacionalnom istraživačkom centru, koji je organizirao veliki broj znanstvenih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.

Zekut podsjeća kako je ovaj centar čuvao i značajnu literaturu o palestinskoj i arapskoj historiji.

''zrael je bombardiranjem ovog centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu'', rekao je Zekut.

Naglasio je kako iako je zgrada centra u potpunosti uništena, no kako ideja ovog centra i dalje živi i da on će biti obnovljen.

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo priopćenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sustavni ratni zločin čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju "Abdullah al-Hurani" osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata.