Izrael je pozvao Rusiju da protjera gostujuće izaslanstvo palestinske islamističke organizacije Hamas rekavši da je poziv da dođu u Moskvu sramotan.

"Hamas je teroristička organizacija gora od ISIL-a. Ruke viših po rangu pripadnika Hamasa su zamrljane krvlju više od 1400 Izraelaca koji su zaklani, ubijeni, smaknuti i spaljeni, a odgovorni su i za otmicu više od 220 Izraelaca, uključujući bebe, djecu, žene i starije", objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusi krive Amerikance

Podsjetimo, izaslanstvo Hamasa posjetilo je Moskvu radi pregovora o oslobađanju stranih talaca, uključujući državljane Rusije, koje militantna skupina trenutno drži u Gazi, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova. Viši pripadnik Hamasa Abu Marzouk je dio izaslanstva koja sudjeluje u pregovorima, javila je agencija TASS.

"Kontakti s njim održani su u sklopu ruske pozicije o trenutnom oslobađanju stranih talaca u Pojasu Gaze. Također se raspravljalo o pitanjima vezanima uz evakuaciju ruskih i drugih stranih državljana s teritorija palestinske enklave", objavio je TASS. Rusija održava veze sa svim ključnim akterima na Bliskom istoku, uključujući Izrael, Iran, Palestinsku samoupravu i Hamas, koji upravlja Gazom.

Moskva je u nekoliko navrata za trenutnu krizu okrivila američku diplomaciju i pozvala na primirje između Izraela i Hamasa te nastavak pregovora u svrhu pronalaska mirovnog rješenja.

Hamas hvali Putina

Hamas je objavio vlastito priopćenje u kojem je pohvalio napore ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministarstva vanjskih poslova radi okončanja nečega što je nazvao zločinima Izraela koje podupire Zapad, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na tjednom brifingu ranije danas rekla da je zamjenik iranskog šefa diplomacije Ali Baghiri Kani također trenutno u Moskvi. Zaharova nije iznijela druge pojedinosti. Baghiri Kani je glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja. Iran podupire Hamas u njegovom sukobu s Izraelom.