Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen potvrdio je da je opozvao španjolskog veleposlanika zbog, kako je rekao, "nečuvenih" izjava španjolskog premijera Pedra Sáncheza.

Cohen je, objavljujući na društvenim medijima, rekao da je Sánchez "još jednom ponovio neutemeljene optužbe" protiv Izraela u vezi s ratom.

"Izrael djeluje, i nastavit će djelovati, u skladu s međunarodnim pravom, i nastavit će rat sve dok se svi taoci ne vrate i Hamas ne eliminira iz Gaze", napisao je Cohen.

"Za masakr 7. listopada i za trenutno stanje u Pojasu Gaze odgovoran je jedan subjekt, a to je teroristička organizacija Hamas", poručio je.

U intervjuu za španjolsku televiziju ranije danas, Sánchez je izrazio "iskrenu sumnju da Izrael poštuje međunarodno pravo u Gazi". Tijekom prošlotjednog putovanja sa svojim belgijskim kolegom u Izrael, palestinska područja i Egipat, Sánchez je kritizirao operacije Izraela i rekao da treba priznati palestinsku državu. Izrael je kasnije pozvao belgijskog i španjolskog veleposlanika na razgovor.