Tisuće Palestinaca napustile su područja na istoku grada Gaze zbog straha od nastavka izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze, rekli su očevici a prenijele svjetske agencije.

Novinar agencije France Presse vidio je stotine stanovnika Gaze kako noseći vrećice i madrace napuštaju Chajad'yju i odlaze u UN-ove škole pretvorene u skloništa, javlja ta francuska agencija.

Svjedoci su vidjeli i kako sektore Zeitun i Chaaf napuštaju tisuće stanovnika Gaze, pošto se čuo niz eksplozija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je novi vojni napad na Pojas Gaze, što je odgovor na nove Hamasove rakete ispaljene na Izrael nekoliko sati prije nego što je trebao isteći prekid vatre između dviju strana.

Premijer i ministar obrane naredili su da se na Hamasovo kršenje primirja odgovori napadom na terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, objavio je izvor iz vlade.

Izraelska vojska odmah je pristupila provedbi naredbe i pokrenula napad.
Tri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze pale su nešto ranije u blizini izraelskog grada Beershebe. Žrtava nije bilo.

Petodnevni prekid vatre između Izraelaca i militanata u Gazi u ponedjeljak je navečer je produžen za još jedan dan kako bi pregovarači u Kairu pokušali naći rješenje za dugoročni prekid vatre. To je primirje trebalo isteći u 21 sat.

Reuters javlja da je Netanyahu odmah nakon ispaljivanja raketa na Beershebu naložio izraelskim pregovaračima da se povuku iz Kaira.


Izrael i Palestinci dogovorili produljenje primirja do utorka navečer

Izrael i Palestinci dogovorili su se sinoć produljenje primirja u Pojasu Gaze za 24 sata, samo nekoliko minuta prije isteka ranijeg primirja što je dogovoreno posredovanjem Egipta, objavile su obje strane.

Neprijateljstva su obustavljena prije nešto više od tjedan dana trodnevnim primirjem dogovorenim uz posredovanje Egipta, koje je produljeno za pet dana i trebalo je isteći u ponedjeljak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Palestinski dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima u Kairu izjavio je kako će ovo posljednje produljenje objema stranama omogućiti završetak pregovora.

Viši palestinski dužnosnik u Gazi izjavio je, pak, da je dogovor postignut o svim pitanjima koje je naznačio Egipat osim dvaju. Pitanja uključuju otvaranje Gaze prema vanjskome svijetu kako bi se omogućio dotok robe. Pitanja o kojima još nema dogovora tiču se Hamasovih zahtjeva o otvaranju zračne i morske luke, o čemu će se prema tvrdnjama izraelske strane koje prenose palestinski izvori, razgovarati poslije, nakon što se riješi pitanje oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu i predaje tijela dvojice ubijenih izraelskih vojnika što ih drži Hamas.

HRT