Stav izraelskog ratnog kabineta je da Iran treba nastaviti nagađati kakav će biti odgovor Izraela na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski dužnosnik za The Times of Israel.

"Neka budu nervozni", kazao je dužnosnik poslije sastanka ratnog kabineta u suženom sastavu i dodao da odgovor Izraela može biti "u Iranu ili izvan Irana".

Kako je naveo, mišljenje većine u ratnom kabinetu je da na napad Irana treba odgovoriti silom, prenio je Reuters.

Stigle su reakcije i iz Turske.

Za nedavnu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku jedini su odgovorni izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelsko vodstvo, izjavio je u utorak turski predsjednik Tayyip Erdogan

"Izrael pokušava izazvati regionalni sukob, a njegov napad na iransko veleposlanstvo u Damasku bila je kap koja je prelila čašu", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Ankari nakon sjednice vlade.

Dodao je da su mogući novi regionalni sukobi sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi te je pozvao sve strane da djeluju razumno. Također je kritizirao Zapad zbog osude iranskog napada, ali ne i izraelskog napada na iransko veleposlanstvo, prenosi Hina.

Iran je napao Izrael stotinama eksplozivnih bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila lansiranih u subotu navečer, na što su izraelski dužnosnici obećali odgovoriti.

Iran je izvršio napad kao osvetu za izraelski napad u kojem je 1. travnja sravnjena zgrada u sklopu veleposlanstva u Damasku pri čemu su ubijena dva iranska generala i nekoliko drugih časnika.

Iz američke administracije pak stiže potvrda kako će SAD uvesti nove sankcije protiv Irana, uključujući njegov program raketa i bespilotnih letjelica, kao i Revolucionarnu gardu i iransko ministarstvo obrane.