Izraelski vojni stručnjak kaže kako je Sirija odnedavno postala arena za razmjenu političkih i vojnih poruka između Izraela i Irana, s tim da iranska strana ne želi da dođe do eskalacije sigurnosne situacije u ovaj fazi, jer bi to moglo dovesti do sveopćeg rata, piše Balkans.aljazeera.com.

Ron Ben-Yishai za izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth dodaje da se od Izraela traži da pripazi kako stvari ne bi krenule u pravcu regionalnog rata, uz uvjet da se odgovori Iranu, Siriji i Hezbollahu, s tim da se stvari ne razvijaju u pravcu sukoba.

Kaže da Iranci svojim trenutnim ponašanjem prema Tel Avivu nastoje ostvariti niz ciljeva, od čega je najznačajnije to da međunarodne i regionalne strane legitimiziraju iransko prisustvo i vojne aktivnosti u Siriji, pored toga da se spriječe dalji napadi izraelske avijacije u Siriji i Libanu.

Pojašnjava da Iranci i Sirijci ove ciljeve nastoje ostvariti kroz suprotstavljanje izraelskoj avijaciji, kako bi ograničili slobodu kretanja tih aviona po nebu Sirije, ali i kroz postizanje sporazuma o vojnoj suradnji s Damaskom, čime bi se dao legitimitet iranskom vojnom prisustvu u Siriji.

Ben-Yishai pojašnjava da Iran namjerava pohraniti velike količine sofisticiranog naoružanja u Siriji, naročito protuzračnog, te da nastoji ograničiti slobodu kretanja izraelskim avionima nad tim područjem.

S druge strane, tvrdi da se Izrael ovakvom iranskom ponašanju u Siriji nastoji suprotstaviti diplomatskim sredstvima, kako bi ostvario suradnju s Amerikom i Rusijom na dugoročnom planu te spriječio da Iran proširi svoj vojni utjecaj na teritoriji njegovog sjevernog susjeda.

U svom članku na izraelskom portalu NRG, izraelski general Ronen Itzik napisao je kako očekuje da će doći do izbijanja snažnog rata u regiji u narednom periodu, u koji će u značajnoj mjeri biti uključen i Izrael, uzimajući u obzir uzavrelu situaciju koja trenutno vlada u regionalnom okruženju.

Itzik dodaje da Iran pokazuje "nepoštivanje" prema prijetnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok je Rusija zauzeta podjelom svog ratnog plijena s državama u regiji.

Smatra kako su huk raketa, koji se nastavljaju čuti sa Golanske visoravni, pokazatelj da raste napetost u odnosima Izraela i njegovih susjeda.

Ističe da, usprkos snažnim izjavama Sjedinjenih Američkih Država protiv Teherana, potonji to nije razumio dovoljno ozbiljno, već je odgovorio primanjem rukovodstva Islamskog pokreta otpora (Hamas) i sve većim tenzijama s Izraelom na brojnim sirijskim područjima.

Kaže kako je Iran na ovaj način požurio popuniti prazninu koja je nastala nakon smanjivanja rizika od organizacije Islamska država Irak i Levant.