Izrael je u noći na četvrtak uklonio sigurnosnu infrastrukturu koju je postavio ovaj mjesec na muslimanskim ulazima u prostor oko džamije Al Aksa u jeruzalemskome Starom gradu, pojačavajući napore da se ublaže političke i religijske napetosti.  

Vlada je već uklonila detektore za metal postavljene u tom području nakon ubojstva dvojice izraelskih policajaca  14. srpnja u nadi da će se tom mjerom smiriti nasilni prosvjedi koji su izbili u zadnjih deset dana.

Ostale kamere i ograde

Međutim i dalje su ostale sigurnosne mjere poput sigurnosnih kamera i niskih metalnih ograda,  zbog čega su su ogorčeni palestinski vođe i stanovnici prijetili "danom bijesa" u petak. Mnogi muslimani zadnjih dva tjedna izbjegavaju ući na sveto mjesto te se mole na ulicama.

Sigurnosne mjere na svetom mjestu koje Palestinci zovu Plato džamija a Židovi Brdo hama  uvedene su nakon jednog od najtežih krvoprolića u Jeruzalemu zadnjih godina, nakon 2014. otkad stagniraju mirovni napori.

Izraelske snage ubile su prošli tjedan četvoricu Palestinaca  u uličnom okršaju u istočnom Jeruzalemu, a Palestinac je nasmrt izbo troje Izraelaca u njihovu domu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na smirivanje situacije te upozorio na rizik eskalacije nasilja te pozvao sve "političke, vjerske i vođe zajednica da se suzdrže od provokativnih akcija i retorike te Izrael pozvao da pokaže suzdržanost".

Svjedoci su rekli da su tijekom noći uklonjene sigurnosne naprave te da se u ranim jutarnjim satima okupilo mnoštvo Palestinaca da to proslave.