Bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u ponedjeljak kako strahuje da je Izrael na rubu vjerskog sukoba s muslimanskim svijetom.

Livni je kazala da su se taktičke razlike oko sigurnosnih mjera kod svetog mjesta u Jerusalemu, poznatog među muslimanima kao Haram al-Sharif i među Židovima kao Brdo hrama, pretvorile u nešto mnogo gore i da Izrael mora da zaustavi to.

''Mi smo na korak od pretvaranja našeg sukoba s Palestincima, i poništavanja suradnje s Jordanom i ostalim sunitskim zemljama, u panmuslimansku akciju protiv države Izrael'', izjavila je Livni za Izraelski vojni radio.

Ona tvrdi da izraelska vlada mora da pokaže razborito čelništvo kako bi spriječila da se to dogodi.

Napetosti su visoke otkako je Izrael uveo nove sigurnosne mjere nakon što su naoružani Arapi ubili dvojicu izraelskih policajaca kada su otvorili vatru sa svetog mjesta na kome se nalazi džamija Al-Aqsa. Pucnjava sa smrtonosnim ishodom u blizini izraelskog veleposlanstva u Jordanu dodatno je pojačala napetosti, prenosi AP.

Abbas: Palestinci neće prihvatiti detektore metala u Al- Aqsi

Predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u nedjelju da palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti detektore metala koje je Izrael nedavno instalirao kod ulaza u džamiju al-Aqsa u Jerusalemu.

''Izrael nema pravo da instalira te detektore metala jer je suverenitet nad džamijom al-Aqsa naše (palestinsko) pravo. Stoga moramo zauzeti odlučan i čvrst stav, posebno po pitanju sigurnosne koordinacije'', kazao je Abbas.

''Situacija će biti veoma složena. Mi ne riskiramo sudbinu našeg naroda. Mi samo donosimo pažljivo promišljene odluke za koje se nadamo da će donijeti rezultat'' dodao je Abbas.

Govoreći o nacionalnom jedinstvu, Abbas je izjavio kako postoji realna šansa da se ostvari nacionalno jedinstvo među svim palestinskim frakcijama putem Palestinskog nacionalnog vijeća i Palestinskog centralnog vijeća.

Također je kazao da šansa za pomirenje s Hamasom, de facto vlastima u Gazi, postoji samo ako Hamas prihvati da vlada nacionalnog jedinstva kojom predsjeda premijer Rami Hamdallah, obavlja svoje dužnosti u pojasu Gaze, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.