Mara Tučić iz sela Jaklići izradom narodnih nošnji čuva kulturnu baštinu i tradiciju pitomog ramskog kraja. Kaže kako joj je ljubav prema izradi narodnih nošnji prenijela majka koju je Mara još kao djevojčica gledala kako izrađuje nošnje tako da je zaljubljena u to od malih nogu.

Ljubav od malih nogu

Zapravo je njezina priča o narodnim nošnjama započela kada je bila 4. razred osnovne škole. Imala je svega 11 ili 12 godina kada je uz majku danonoćno sjedila i gledala kako vješto barata tkalačkim stanom.

“Poželjela sam i ja odmah da mogu tako, ali majka je kazala da se strpim i da gledam. Trudila sam se i uspjelo mi je, tako da sam samo par godina kasnije znala otkati prvi ramski ručnik. Kad sam vidjela da mi ide, počela sam se i intenzivnije time baviti, jer me to ispunjavalo”, priča Mara koja je po izradi prelijepih narodnih nošnji prepoznatljiva, ne samo u ramskom kraju, nego i šire.

Maru smo zatekli dok je u staroj obiteljskoj kući tkala ramsku košulju za sina Ivana koji će na blagdan Velike Gospe, na Šćitu, proslaviti mladu misu. Pokazuje nam upečatljivu vezenu borduru i šare na košulji.
“Za ovo treba puno vremena, ali ništa nije teško kada se radi s ljubavlju”, ističe ova Ramkinja kojoj je, kako reče, žao što se posljednjih godina, posebno u poslijeratno vrijeme sve to nekako 'zabacilo'.

Nošnja ponovo u modi

“Prije ovog zadnjeg rata bilo je mnogo žena koje su nosile narodne nošnje. Poslije rata to se već lagano počelo zaboravljati. Skidala se nošnja i oblačila ova modernija garderoba. Bake su to i dalje nosale, a mi malo mlađe smo čuvale u svojim ormarima. Nakon toga se narod počeo pomalo zanimati za to, pa se pomalo počelo izvlačiti iz ormara što za krizmu, što za Gospojinu, nešto i za udaju… Evo, malo pomalo, ramska narodna nošnja se ponovno vraća 'u modu' pa gotovo da nema kuće u kojoj bar jedan član obitelji nema nošnju”, kaže Mara.  

Mara nam je objasnila i od čega se sve sastoji ramska narodna nošnja.

“Ako se žena želi urediti treba joj cijeli komplet počevši od košulje i ćurdije. Na glavu ide bijela kapa, a ako je riječ o curi, na bijelu kapu stavlja fes s pletama, krpa, pobrnjik dok mlada žena stavlja počelicu umjesto fesa i ima drvo koje ide na bijelu kapu. Uz sve to idu nezaobilazni opanci”, objasnila je Mara dok muška narodna nošnja uključuje šarvale, tozluke, čarape i opanke, te košulju, amperiju, dva ručnika i pletenu kapu. Mara je na kraju dodala kako, na žalost, nitko u obitelji još uvijek nije pokazao zanimanje da nastavi njezinim stopama, ali Mara je za svakoga od članova napravila po jedan komplet kako bi od nje imali uspomenu.
 
DL