Turisti su blokirani na visini od 3800 metara nakon što su se na žičari zapetljali kablovi

110 ljudi ostalo je visjeti u gondolama na žičari iznad ledenjaka Mont Blanca, u Alpama, na nadmorskoj visini od 3800 metara, javlja portal Vijesti.hr.

Žičara povezuje Aiguille du Midi (3842 metra) u Francuskoj s planinom Pointe Helbronner (3462 metra) na granici s Italijom.

Nezgoda se dogodila oko 16 sati kada su se zapetljali kablovi iz još nepoznatih razloga i kvar još nije otklonjen, rekao je Mathieu Dechavanne, direktor tvrtke koja upravlja žičarom.

Odlučeno je stoga da se turiste spašava helikopterima. Angažirana su tri helikoptera, švicarski, francuski i talijanski. Akcija spašavanja će potrajati, no vrijeme je dobro pa ne bi trebalo biti problema.

"U vezi smo s klijentima. Imaju vode i telefone, ali počinje im se činiti da dugo traje", rekao je prefekt pokrajine Haute-Savoie, Georges-Francois Leclerc.

Žičara "Panoramique Mont-Blanc" prolazi iznad ledenjaka skijališta Vallee Blanche i omogućuje razgledavanje masiva Mont-Blanc, čiji najviši vrhunac ima 4810 metara. Gondole imaju po četiri mjesta.