Znanstvenici su razvili aluminij-ionsku bateriju koja će omogućiti da se mobiteli napune i budu spremni za uporabu za samo jednu minutu, piše Sky News.

Tim sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji tvrdi i da će se nove baterije moći puniti češće nego sadašnje baterije bez da izgube na učinkovitosti. - Razvili smo punjivu aluminijsku bateriju koja može zamijeniti postojeće baterije, kao što su alkalne baterije, koje su loše za okoliš, i litij-ionske baterije, koje često izgore - rekao je profesor kemije na Stanfordu Hongjie Dai te dodao kako se njihove baterije neće moći zapaliti.

Uz sigurnost, tim je postigao i da se nove baterije mogu napuniti samo za minutu, što je dosad neviđeni uspjeh. Za razliku od ranije razvijenih aluminijskih baterija, koje bi "umrle" nakon samo sto krugova punjenja-pražnjenja, prototip razvijen na Stanfordu izdrži i do 7500 punjenja. Tipična litij-ionska baterija može podnijeti oko 1000 krugova, prenosi vecernji.hr..

Aluminij-ionske baterije sadrže dvije elektrode: negativno nabijenu anodu od aluminija i pozitivnu katodu. - Dosad se pokušavalo koristiti različite materijale za katodu. Mi smo slučajno otkrili da je jednostavno rješenje koristiti grafit, što je u biti ugljik. Otkrili smo nekoliko tipova grafita koji su nam dali dobre rezultate - rekao je Dai, piše Phys.org.